13.10.2016. 13:00
0
Otkrivena dob do koje čovjek može maksimalno živjeti
Da li imate dobre gene kad je u pitanju dugovječnost, možete li se nadati da ćete nadmašiti svoje bake i djedove i doživjeti duboku starost? Naučnici su dokazali da sve veći broj ljudi uspije doživjeti vrlo “ozbiljne” godine, no pokazalo se i da se dobna granica koju ljudsko tijelo može podnijeti nije pomaknula.

Istraživanje koje je 1997. godine sprovela Jeanne Calment pokazalo se da niko nikada nije doživio više od 122 godine, a naučnici sa njujorškog Albert Einstein College of Medicine utvrdili su da ljudsko tijelo ima “vijek trajanja” s maksimalnim limitom od 125 godina.

Detaljno su proučili International Database on Longevity, koja je bilježila dob preminulih iz 41 zemlje u periodu od 1968. do 2006. godine, a rezultati su potvrdili teoriju da uprkos značajnom broju osoba koje uspiju doživjeti duboku starost, maksimalna dob koju čovjek može dosegnuti nije se promijenila, prenosi “Index“…

“Suprotno prethodnoj teoriji po kojoj se ljudski život može još produžiti, naši podaci govore da život ipak ima maksimalnu granicu koju je nemoguće prijeći, uprkos sve boljoj zdravstvenoj zaštiti i kvaliteti života”, objavili su naučnici u mgazinu “Nature”.

Prema njihovim kalkulacijama, tek jednom na svakih 10.000 godina može se dogoditi slučaj poput onog Jeanne Calment, rekorderke koja je dosegnula dob od nevjerojatne 122 godine i 164 dana.

Jeanne je preminula 1997. godine, nadživjevši svog supruga koji je umro u 73. godini života. Vozila je bicikl sve do 100. rođendana, a sve do 117. godine pušila je i dvije cigarete dnevno.

Zabilježeno je jedno od njenih sjećanja, ono iz davne 1877. godine kada je kao 13-godišnja djevojčica prodavala olovke Vincentu Van Goghu koji je živio u njenom komšiluku u Arlesu.

Opisala ga je kao “prljavog, neurednog i svadljivog”.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.