1.11.2016. 8:14
0
Otkriven razlog zbog čega je Van Gogh sebi odsjekao uho?
Novo istraživanje pokazalo je da je moguće da je slavni slikar Vincent van Gogh sebi odsjekao uho kao reakciju na "sretne vijesti", navodi pisac Martin Bailey koji je ovaj događaj sagledao iz savim nove perspektive.

Bailey tvrdi da Van Gogh nije sebi odsjekao uho zbog svađe sa kolegom Paulom Gauguinom, iako su njih dvojica tog dana imali razmirice, prenosi Guardian.

Pravi razlog za to je taj što je saznao da će se njegov brat Theo oženiti.

Baliey je rekao da se umjetnik plašio da će brak njegovog brata narušiti njihov blizak odnos i da će Theo zbog ženidbe Vincentu uskratiti finansijsku pomoć na koju se umjetnik veoma oslanjao, piše B92.

Martin je takođe rekao i to da Van Gogh nije čuo vijest o vjeridbi dok se oporavljao u bolnici kako se ranije mislilo, već je novosti saznao iz pisma koje mu je dostavljeno nekoliko sati prije nego što je sebi odsjekao uho.

(N1/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.