22.11.2016. 21:40
0
Nove laboratorije u Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu
U Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u četvrtak će biti otvorena IT i geodetska laboratorija na Odsjeku za geodeziju u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Nove laboratorije opremljene su sredstvima iz međunarodnog projekta Erasmus+CB HE GEOWEB.

Sredstva od oko 51.000 eura utrošena su za kupovinu moderne geodetske opreme (GPS/GNSS trofrekventni prijemnici satelitskih signala za precizno pozicioniranje, softver za obradu podataka satelitskih opažanja/mjerenja, totalnu stanicu, nivelir najveće tačnosti uz neophodni pribor) kao i deset PC +server uz adekvatne softvere.

Studentima bachelor, master i doktorskog studija geodezije ove laboratorije će omogućiti praktičan rad u procesu obrazovanja na značajno višoj razini od dosadašnjeg.

Posebna novina je da će studenti primjenjivati prednosti metoda e-učenja u kombinaciji s klasičnim metodama.

Projekt GEOWEB implementiraju 12 partnerskih institucija: tri evropska univerziteta (KTH, Švedska, TUW, Austrija i ULE Španija), po dva univerziteta iz Srbije (UB i UNS), Albanije (TUT i UT), dok je iz BiH uključeno pet partnera: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet Džemal Bijedić iz Mostara, Univerzitet u Tuzli, Zavod za planiranje Kantona Sarajevo i BNPro doo.

Projekt je počeo u oktobru 2015., a završetak je planiran također u oktobru  2018. godine, saopćeno je iz Građevinskog fakulteta.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.