27.1.2018. 20:30
0
Andrej A. Gajić na čelu tima za istraživanje ajkula u okviru projekta Nacionalne Geografije
Andrej A. Gajić iz Bosne i Hercegovine dobio je prestižnu poziciju unutar National Geographic Society odobrenu od strane Committee for Research Exploration i time postao jedna od malobrojnih osoba sa teritorije Evope koja je dobila angažman u Nacionalnoj Geografiji.

U okviru angažmana rukovodi ekspertnim timom SHARK TALES u sklopu kojeg se bavi procjenom utjecaja destrukcije staništa i polucije na razvoj oboljenja kod ajkula u Atlantskom okeanu.

Andrej A. Gajić i njegov tim zaduženi su za izradu knjige i nekoliko naučnih radova u vezi sa oboljenjima ajkula.

„Ove studije predstavljaju pionirska istraživanja na međunarodnom nivou, obzirom da do danas gotovo ne postoje podaci na ovu temu u dostupnoj literaturi“, kaže Gajić za novinsku agenciju Patria, dodajući da će istraživanja podrazumijevati brojne terenske izlaske, ali i laboratorijske analize, od kojih primarno patološke, histopatološke i imunohistohemijske.

„Svoje zanimanje za morske pse počeo sam gledajući emisije upravo na Nacionalnoj Geografiji još kao dijete, maštajući o gotovo nemogućem – da jednog dana budem na mjestu osoba koje rade takva istraživanja“, kaže Gajić.

„I upravo, za desetu godišnjicu svoje karijere u istraživanju ajkula hvala Bogu taj san se ostvario. Želim naglasiti da su istraživanja koja smo do sada radili u okviru Sharklab ADRIA i Katedre za patologiju, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu značajno doprinjela ovom postignuću, te da radim sve što je u mojoj moći da najznačajnije studije nastavimo raditi upravo na ovoj instituciji, kako bi ostavili još jedno veliko priznanje na nivou naše države, ali i omogućili lokalnim ekspertima i studentima afirmaciju putem ovako značajne institucije, ističe Gajić, dodajući da mnogo duguje porodici, mentoru profesoru Suvadu Leli, te kolegama profesoru Hajrudinu Beširoviću i profesoru Nihadu Fejziću.

„Također, kolege Greg Nowell i Alan Reeve su uz mene od početka karijere, i to mi mnogo pomaže“, kaže Gajić.

Nacionalna Geografija osnovana je 1888. godine u Washington D.C. i predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih institucija koje se bave multidisciplinarnom naukom i edukacijom. Sačinjavaju je revolucionarni svjetski priznati naučnici, konzervacionisti i edukatori koji svojim angažmanom značajno pomjeraju granice nauke i zalažu se za dobrobit planete.

Upravo Istraživači Nacionalne Geografije, na poziciji koju je dobio Gajić, predstavljaju ključni dio ove institucije i zaslužni su za većinu dosadašnjih spoznaja emitiranih na televiziji, magazinima i na brojne druge načine.

Andrej A. Gajić autor je više od 50 originalnih naučnih radova i konferencijskih saopštenja, kao i jedne naučno-popularne knjige. Kroz svoju karijeru rukovodio je više od 30 studija na teritoriji Evrope, Azije i Afrike, i koordinirao snimanje nekoliko dokumentaraca za međunarodne emitere.

Za postignuća iz oblasti marinske biologije dobio je (i bio nominovan) za brojne nagrade i priznanja. Rukovodioc je brojnih projekata finansiranih od strane Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, Rufford Fondacije, IDEA WILD fondacije, Fonda za zaštitu okoliša i drugih. Jedan je od osnivača jedne od najpriznatijih asocijacija za istraživanje i zaštitu ajkula Sharklab (sa sjedištima u Evropskoj Uniji) a odjelima baziranim na ukupno tri kontinenta.

(NAP/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.