12.4.2019. 17:51
0
Izraelska svemirska letjelica srušila se na površinu Mjeseca
Izraelska svemirska letjelica Baresheet srušila se na površinu Mjeseca u četvrtak nakon niza tehničkih kvarova tijekom slijetanja, čime je okončan povijesni izraelski pokušaj kontroliranog slijetanja na površinu Mjeseca.

Bespilotna letjelica povremeno je imala problema s kvarom motora i komunikacijama tijekom 20-ak minuta slijetanja, kazao je tim potpore.

Beresheet, čije ime u prijevodu s hebrejskog označava biblijsku frazu "u početku" putovao je kroz svemir sedam tjedana u više orbita oko Zemlje, a prošlog je tjedna ušao u gravitaciju Mjeseca.

Posljednjim manevrom u srijedu svemirska letjelica je ušla u usku eliptičnu orbitu oko Mjeseca, koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj, prenosi Hina.

Zasad su samo tri zemlje uspjele izvesti "meko" slijetanje na površinu Mjeseca. To su Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Kina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.