23.6.2020. 19:10
0
Medicinski Univerzitet Beč: Istraživanje o ljudskoj i umjetnoj inteligenciji
Vještačka inteligencija (AI) se u medicini sve više koristi kao podrška. Međutim, potencijal tih aplikacija kao i njihove negativne strane još uvijek nisu do kraja istražene. Istraživanje koje je proveo Medicinski univerzitet u Beču prikazalo je neiskorišteni potencijal saradnje ljudske i vještačke inteligencije u medicini.

Rad objavljen u stručnom časopisu "Nature Medicine" se bavi proučavanjem interakcije između ljudske i vještačke inteligencije iz više perspektiva i u okviru relevantnih scenarija.

Iako se autori Philipp Tschandl, Harald Kittler i Christoph Rinner u eksperimentu ograničavaju na dijagnozu karcinoma kože, dobijena saznanja se daju primijeniti i na druga polja u medicini, saopćeno je iz Eurocmm-a. 

U eksperimentu su 302 ispitanika procjenjivala dermatoskopske slike benignih i zloćudnih promjena na koži, i to u dva navrata, samostalno i uz pomoć umjetne inteligencije, kroz više varijacija, saopćeno je.

- Ispostavilo se da je umjetna inteligencija bila od izuzetnog značaja u jednoj od tri varijacije dijagnostike, i to prilikom izlistavanja svih mogućih dijagnoza što je poboljšalo tačnost konačne dijagnoze za 13 posto. Kao zaključak studije autori su naveli da će se ljudska i umjetna inteligencija u budućnosti dopunjavati i skupa poboljšati brigu o pacijentima – navodi se u saopćenju.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.