28.8.2020. 8:00
0
Počelo online izdanje 'Ljetne škole Evropske unije'
Panevropska unija Bosne i Hercegovine i Fondacija Konrad Adenauer u BiH i ove su godine organizirali "Ljetnu škole Evropske unije" kako bi mladima približili ideju Evrope i evropskog društva, političko-pravni sistem Evropske unije, proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine i druge teme.

Škola, koja je počela juče i traje do 29. augusta 2020., organizirana je online zbog pandemije koronavirusa, a učešće su uzeli mladi iz svih dijelova BiH te eminentni predavači, univerzitetski profesori, predstavnici institucija BiH i institucija EU, kao i eksperti iz oblasti evropskih integracija.

Na otvaranju Ljetne škole, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sven Petke istakao je da je ovo posebna godina za EU, za svaku zemlju članicu EU, ali i za BiH.

Podsjetio je da je EU donijela odluku da u obimnoj mjeri pomogne zemlje zapadnog Balkana, pa i BiH bilo da se radi o medicinskoj podršci ili podršci u oblasti privrede.

Predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić naveo je da je Njemačka država koja podržava proces širenja EU.

- Vidjeli smo i ranije da je kroz niz aktivnosti inicirala da EU zauzme aktivniju poziciju, aktivniji stav, da usvoji nove politike koje će ovaj proces učiniti bržim i vjerodostojnijim i kod nas i u EU - rekao je Topčagić.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović istakao je da je organiziranje "Ljetne škole EU" iznimno važno jer mladima nudi dodatna znanja i pomaže u razumijevanju Evrope, evropskog društva, institucija i mehanizama Evropske unije, ali i prava i obaveza koje članstvo u Uniji omogućava, te uloge građana u procesima odlučivanja na razini EU.

Ljetna škola Evropske unije će biti završena u subotu konferencijom o temi "Bosna i Hercegovina i evropske integracije: perspektiva i realnost", saopćeno je iz Panevropske unije BiH.

(Fena)

EUSkola
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.