22.12.2020. 20:30
0
U BiH dolazi svjetski hit Davida Attenborougha 'Život na našem planetu'
Najveća online knjižara Knjiga.ba ove sedmice preporučuje knjigu koja je postala svjetski hit najpoznatijega televizijskog prirodoslovca Davida Attenborougha "Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti" po kojoj je snimljen i istoimeni Netflixov dokumentarni film koji je naručio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

U ovoj knjizi Attenborough svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. vijeka ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to do sada činili te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom.

Knjiga prirodoslovca, redatelja i producenta, podijeljena je u pet cjelina i opremljena s pedesetak fotografija, te bilježi samo manji dio strašne štete koju je čovječanstvo već nanijelo prirodnom svijetu te stvarnu i blisku opasnost da bude mnogo gore ako odmah nešto ne poduzmemo. No, knjiga je i puna nade jer nudi drukčiju budućnost.

Planet Zemlju dijelimo s ostalim živim svijetom – to je najfantastičniji sustav za održavanje života koji se može zamisliti, nastao tijekom mnogih milijardi godina. Kada bi opadala bioraznolikost, kolebala bi se i stabilnost planeta – te su dvije pojave međusobno povezane. Dakle, kako bismo naš planet ponovno učinili stabilnim, moramo mu vratiti bioraznolikost, baš ono što smo mu oduzeli. To je jedini izlaz iz krize koju smo sami stvorili. Svijet ponovno moramo učiniti divljim, poručuje u svojoj novoj knjizi Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti David Attenborough, britanska televizijska zvijezda i jedan od najutjecajnijih svjetskih prirodoslovaca.

Sir David Attenborough najpoznatiji je redatelj filmova o prirodoslovlju u Velikoj Britaniji. Njegova karijera prirodoslovca i televizijskog redatelja traje već gotovo sedam desetljeća. Nakon što je diplomirao na Sveučilištu u Cambridgeu i odslužio dvije godine u Kraljevskoj mornarici, dobio je prvi posao u londonskoj nakladničkoj kući. Zatim se 1952. godine pridružio BBC-u kao producent stažist te mu se tijekom rada na serijalu Zoo potraga (1954. – 1964.) prvi put pružila prilika da otputuje u daleke dijelove svijeta kako bi snimio intimne i autentične prikaze divljine u prirodnom staništu. Bio je urednik na BBC-u 2 (1965. – 1968.) te u Veliku Britaniju uveo televiziju u boji, a zatim i urednik programa Televizije BBC (1969. – 1972.). Godine 1973. napustio je urednički posao kako bi se vratio snimanju dokumentaraca i pisanju te je postao najvažniji autor prirodoslovnih programa na svijetu. Treba istaknuti nekoliko ključnih serijala koje je snimio za BBC: Život na Zemlji (1979.), Živi planet (1984.), Iskušenja života (1990.), Privatni život biljaka (1995.), Život ptica (1998.), Plavi planet (2001.), Život sisavaca (2002.), Planet Zemlja (2006.) i Hladnokrvni život (2008.).

 Sir David postao je vitezom 1985. godine, a 2005. godine nagrađen je Odličjem za zasluge. Član je Kraljevskog društva (Royal Society) i predvodnik u borbi protiv pada broja vrsta na planetu te za očuvanje prirode.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.