19.2.2021. 8:16
0
Sletio na mjesto koje je ime dobilo po općini iz BiH: Pogledajte trenutak slijetanja Perseverancea na Mars
Nakon sedam mjeseci putovanja, NASA-in rover Perseverance sletio je na Mars, što predstavlja početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenom Planetu.

Perseverance se sa svojih šest točkova spustio na sletište Jezero na Marsu, koje je ime dobilo po mjestu/općini iz BiH.

Slijetanje je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom u NASA-inom centru, a rover je uspješno postavljen na tlo Marsa.

Perseverance, najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svijet, stiglo je u krateru Jezero. Inženjeri u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon (JPL) kod Los Angelesa dobili su potvrdu slijetanja u 21.55 sati po srednjoevropskom vremenu.

“Istrajnost”, kako je nazvan ovaj rover, smatra se čudom tehnologije koji je prešao 470 miliona kilometara. Rover je na put krenuo krajem jula, sa Floride. Težak je tonu, ima 19 kamera i dva mikrofona.

Pogledajte trenutak slijetanja i oduševljenje u NASA-i, prenosi N1.




(Admir Oručević)

 

 
NASAMars
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.