10.4.2021. 15:43
0
Evropski regulatori istražuju da li Johnson&Johnson vakcine izazivaju krvne ugruške
Evropski regulatori istražuju da li vakcine američke kompanije Johnson&Johnson protiv koronavirusa izazivaju neobične krvne ugruške slične onim koji izaziva vakcina AstraZenece.

Ranije ove sedmice, Evropska agencija za lijekove (EMA) navela je moguću vezu između vakcine AstraZeneca i rijetkog poremećaja zgrušavanja. Vakcine J&J izrađene su sličnom tehnologijom, što postavlja pitanja o mogućnosti sličnih nuspojava.

EMA navodi da istražuje četiri izvještaja o neobičnim ugrušcima, jedan u studiji J&J, a drugi tokom američkog uvođenja ove vakcine, prenosi AP.

Prije davanja odobrenja za upotrebu J&J u SAD-u, Uprava za hranu i lijekove istražila je ugrušak koji se dogodio tokom testiranja. U to je vrijeme FDA je saopćila da će nadgledati bilo kakve moguće nus pojave jer se vakcina koristi.

Ranije ove sedmice, evropski regulatori rekli su da su postojala tri dodatna američka izvještaja o ugrušcima s "nekim sličnostima" među skoro pet miliona osoba koji su primili vakcinu.

EMA je u petak ponovila da nije jasno je li mali broj J&J izvještaja povezan s vakcinom, za koje se očekuje da će se u Evropi pojaviti za nekoliko sedmica.

U saopćenju od petka, J&J navodi da "nije utvrđena jasna uzročno-posljedična veza između ovih rijetkih događaja" i vakcina, ali da je nastavila usko sarađivati s regulatorima na procjeni podataka.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.