25.4.2021. 9:28
2
Virusni imunolog: Mislim da će korona ostati među nama i da ćemo živjeti s njom
Luka Čičin-Šain je hrvatski virusni imunolog koji radi u poznatom centru za infektologiju Helmholtz u njemačkom Braunschweigu.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Čičin-Šain je na pitanje je li sada već izvjesno da slijedi dug suživot s koronavirusom odgovorio:

"Sve govori u prilog tome da će to biti nešto s čime ćemo se nositi mnoge godine pred nama, kao i da je to epidemija koja je došla i ovdje će vjerovatno ostati. Treba reći da to ne bi bio prvi slučaj jer već postoje četiri koronavirusa koji su prilično uvriježeni u humanoj populaciji, izazivaju blage infekcije disajnih puteva. Zato mislim da će i ovaj koronavirus ostati među ljudima i da ćemo morati pronaći načina prilagoditi mu se, boriti se i živjeti s njim."

Pojasnio je i koliko će trenutna situacija biti slična situaciji s gripom.

"Mislim da će stvari biti donekle različite. I jedno i drugo jesu virusi koji izazivaju infekcije disajnih puteva, ali tu te sličnosti i staju. Mi znamo da i jedan i drugi virus mogu mutirati, s tim da virus gripe može to raditi daleko brže i značajno korjenitije nego virus korone, iz raznoraznih molekularno-bioloških razloga. Virus korone može donekle mutirati, ali te promjene kod njega su u daleko manjem opsegu.

One se zbog toga mogu i lakše pratiti nego kod virusa gripe, gdje praktično svaku sezonu trebamo jednu novu vakcinu za tu sezonsku pojavu. Kod korone sam uvjeren da će biti daleko manji broj varijanti koje će biti moguće obuhvatiti manjim brojem cjepiva i koja će kroz dugi niz godina moći djelovati i pružati jednu dosta dobru zaštitu većini ljudi", kazao je Čičin-Šain.

(Ajdin Balićevac)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.