16.11.2021. 9:44
0
SAD osudio Rusiju za testiranje protusatelitskog oružja
Američka vojska objavila je u ponedjeljak da je primijetila krhotine u svemiru, a jedan je dužnosnik kazao kako se čini da je Rusija testirala protusatelitsko oružje (ASAT), javlja CNN.

Stručnjaci kažu da upotreba protusatelitskog oružja predstavlja opasnost zbog ostavljanja fragmenata koji se, nakon dejstva tog oružja, mogu sudarati s drugim objektima, što može izazvati lančanu reakciju sudara u Zemljinoj orbiti.

- Aktivno radimo na lokaciji i označavanju polja krhotina i nastavit ćemo osiguravati da sve zemlje prisutne u svemiru imaju informacije potrebne za manevriranje satelitima u slučaju sudara - navodi se u saopćenju komande američkog svemirskog programa. 

Anonimni američki dužnosnik rekao je za Reuters kako prvi izvještaji pokazuju da je Rusija tokom vikenda izvela testiranje protusatelitskog oružja.

SAD su osudile Rusiju zbog izvođenja ,,opasnog i neodgovornog raketnog testa za koji kažu da je ugrozio posadu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Raketa je raznijela jedan od ruskih satelita, stvarajući krhotine koje su primorale posadu ISS-a da se skloni u kapsule.

Stanica trenutno ima sedam članova posade - četiri Amerikanca, Nijemca i dva Rusa.

Svemirska stanica orbitira na visini od oko 420 km.

- Ruska Federacija je bezobzirno izvela destruktivno testiranje protusatelitske rakete direktnog uspona usmjerenu na jedan od njihovih satelita - rekao je portparol američkog State Departmenta Ned Price na konferenciji za medije. 

Testiranje je je do sada generiralo preko 1.500 komada orbitalnog otpada koji se može pratiti i stotine hiljada komada manjih krhotina koji sada prijete interesima drugih nacija koji imaju programe u orbiti. 

Administrator NASA-e Bill Nelson rekao je da je ogorčen zbog incidenta.

- Sa svojom dugom historijom svemirskih letova s ljudskom posadom, nezamislivo je da bi Rusija ugrozila ne samo američke i međunarodne partnerske astronaute na ISS-u, već i njihove vlastite kosmonaute kao i kineske "tajkonaute" na kineskoj svemirskoj stanici - rekao je Nelson. 

Ruska svemirska agencija Roskosmos umanjila je značaj incidenta.

- Orbita objekta, koja je danas primorala posadu ISS-a da se vrati u kapsule za evakuaciju prema standardnim procedurama, udaljila se od orbite ISS-a. Stanica je u zelenoj zoni - objavila je agencija na Twitteru.

Otpadni materijal prošao je pored stanice bez incidenata, ali njegovo porijeklo je sada u centru pažnje.

Čini se da dolazi s pokvarenog ruskog satelita Kosmos-1408. Špijunski satelit lansiran je 1982. godine, težio je preko tone i prestao je raditi prije mnogo godina.

LeoLabs, kompanija za praćenje svemirskog otpada, rekla je da je njeno radarsko postrojenje na Novom Zelandu uočilo više objekata na mjestu gdje je donedavno nefunkcionalna svemirska letjelica trebala biti.

Price je opisao rusku akciju kao ,,opasnu i neodgovornu" i rekao da ovo pokazuje da su ,,tvrdnje Rusije o protivljenju naoružanju svemira neiskrene i licemjerne".

- SAD će raditi s našim partnerima i saveznicima kako bi odgovorili na njihovo neodgovorno ponašanje - rekao je on.

Ben Wallace, britanski ministar odbrane, rekao je da testiranje ,,ukazuje na potpuno zanemarivanje sigurnosti i održivosti svemira".

"Krhotine koje su posljedica ovog testiranja ostat će u orbiti, što dovodi u opasnost satelite i letove ljudi u svemir u godinama koje su pred nama", dodao je Wallace. 


(Fena/Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.