4.9.2022. 9:05
0
NASA krenula na Mjesec pa doživjela fijasko
Nova raketa NASA, koja je trebalo da bude testirana danas, doživjela je neuspjeh, jer je vodonično gorivo počelo da curi iz odjeljka motora na dnu rakete.

Vidjevši da je gorivo je počelo da curi iz odjeljka motora na dnu rakete Artemis, NASA je danas zaustavila operaciju, dok su se inženjeri trudili da zapuše rupu na otvoru.

Ovo je drugi neuspjeli pokušaj lansiranja rakete - prethodno je došlo do neuspjeha u ponedjeljak, kada je curilo gorivo i došlo je do greške na senzoru motora.

NASA planira da tokom petonedjeljnih testova na raketi stvori uslove da astronauti mogu da oblete Mjesec do 2024. godine, a da slete na Zemljin prirodan satelit godinu dana kasnije.

Posljednji put, ljudi su bili na Mjesecu prije 50 godina u sklopi misije Apolo.

Inače, lokalni vlasti na Floridi najavljivale su da će se na današnjem laniranju divovske rakete Artemis i kapsule Orion okupiti do 400.000 ljudi.

Naredni pokušaj lansiranaj očekuje se u ponedjeljak ili koji dan kasnije.

Golema raketa nove generacije trebala bi kapsulu bez posade ponijeti na šestonedjeljni probni let oko Mjeseca i natrag, u misiji Artemis 1, pedeset godina poslije posljednje Apolove misije na Mjesec. Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, divovska dvostepena raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apolo na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina.


(Admir O.)

NASA
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.