4.1.2023. 16:58
0
U januaru ćemo možda golim okom ponovno moći vidjeti komet
Astronomi kalifornijske zvjezdarnice Zwicky Transient Facility protekloga su marta otkrili komet C/2022 E3 (ZTF), koji ulazi u nutarnji Sunčev sustav. Od tada su mjerenja pokazala kako će svoj perihel, točku najbližu Suncu, imati 12. januara 2023. godine, kada će od naše zvijezde biti udaljen tek 1,11 astronomskih jedinica. U njegovoj će se relativnoj blizini tijekom narednih mjesec dana nalaziti i Zemlja na svojem putu oko Sunca, pa će se najbliži prolazak kometa pored našeg planeta dogoditi 1. februara. Tada će C/2022 E3 (ZTF) od nas biti udaljen “samo” 0,28 astronomskih jedinica, odnosno oko 42 miliona kilometara.

Prilika za promatranje

Astronomi predviđaju da će početkom februara, zbog ove male udaljenosti, njegova prividna magnituda dosegnuti oko 6, što je sjaj usporediv s nekima od tamnijih zvijezda noćnog neba – ali ipak je na razini vidljivosti golim okom. S bilo kojeg mjesta na Zemljinoj sjevernoj polutci, ako osigurate dovoljno tamno okruženje, ovaj bi komet trebao biti vidljiv kao “mrlja” na noćnom nebu.

Kometi su, dodajmo, iznimno zahtjevni za predviđanje kad je riječ o sjaju, pa bi ovaj mogao biti na razini od potpuno spektakularnoga pa do razočaravajućega. Kometi vidljivi golim okom sa Zemlje nisu česti, a posljednji puta imali smo prilike svjedočiti jednom takvom u ljeto 2020. godine, kada nas je “posjetio” komet Neowise te bio sjajniji od predviđenoga.

Ostvari li se predviđanje o dovoljnom sjaju, januarski komet će se najbolje vidjeti tijekom sredine noći, od najmanje sat nakon zalaska Sunca pa do sitnih sati narednog jutra. Za ugledati ga, bit će potrebno gledati prema nebeskom sjevernom polu (otprilike u smjeru zvijezde Sjevernjače), a preporučuje se i korištenje običnog dvogleda. Nekoliko dana nakon najsvjetlije točke, 10. i 11. februara, ovaj će komet proći, gledano sa Zemlje, na tek 1,5° od Marsa, što bi mogla biti prilika za snimanje atraktivnih astrofotografija.


(Admir O.)

Kometa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.