23.5.2023. 16:22
5
Naučnici pronašli tajno poglavlje Biblije staro 1.500 godina: Evo šta u njemu piše
Naučnici koji koriste ultraljubičastuo svjetlo prilikom fotografisanja kažu da su pronašli staru verziju poglavlja Biblije, koja je bila skrivena ispod drugog dijela teksta više od 1.500 godina.

Historičar Grigorij Kesel s Austrijske akademije nauka, objavio je ovo otkriće u članku u časopisu New Testament Studies, koji izdaje Cambridge University Press.

Kesel je koristio ultraljubičasto svjetlo da bi video tekst ispod tri sloja riječi - palimpsest je ponovno pisanje na ostruganom pergamentu, ali često ostaju i tragovi originalnog pisanja.

Tekst opisan u Keselovom otkriću je verzija poglavlja 12 u Knjizi po Mateju, koja se dugo nije mogla vidjeti i koja je prvobitno bila dio starih prevoda Biblije na sirijskom jeziku prije 1.500 godina, rekao je Kesel u saopćenju za javnost.

On je rekao da je poglavlje otkrio u rukopisu koji se nalazi u Vatikanskoj biblioteci.

Rukopis nudi jedinstvenu priliku za istraživače da razumiju najranije faze tekstualne evolucije Biblije i pokazuje neke razlike u odnosu na moderne prevode teksta, prenosi businessinsider.


(Admir O.)

5
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.