14.1.2024. 11:47
0
Kometa zastrašujućeg imena juri prema Zemlji: Veća je od Mount Everesta, NASA poslala poruku
Ogromna kometa, poznata kao "đavolja kometa" zbog svojih izbočenih stjenovitih rogova, privukla je pažnju naučnika svojim zelenim sjajem nakon što su originalni rogovi nestali. Službeno nazvana 12P/Pons-Brooks, ova kometa sastoji se od plina i prašine te je široka oko 16 kilometara.

Taj impresivni kriovulkan, vrsta hladnog vulkana, pokazuje zelenu boju i misterioznu sjenu zbog eruptiranja školjke pod pritiskom u jezgri. Iako izgleda dojmljivo na nebu, ovaj "đavolji komet" ne predstavlja neposrednu prijetnju Zemlji jer se trenutno nalazi na priličnoj udaljenosti, udaljen jedan i po puta od Zemlje do Sunca.

NASA je obavijestila javnost da nema razloga za zabrinutost glede sudara s ovom kometom, budući da trenutno nema poznatih objekata koji bi se mogli sudariti sa Zemljom, prenosi Indy100.

Uprkos svojoj bezopasnosti po nas, očekuje se da će ova kometa privući pažnju astronomskih entuzijasta, budući da će joj najbliži prolazak pored Zemlje biti 2. juna ove godine. Tokom tog vremena astronomi će imati priliku promatrati ovu fascinantnu kome, koja bi mogla postati vidljiva golim okom na noćnom nebu.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.