26.2.2015. 0:03
0
Željo, Sarajevo i Bosna mogu sačuvati milione, ili otići u stečaj!
Priča o mogućnosti djelimičnog otpisa poreznih dugovanja sportskim kolektivima u FBiH se stidljivo počela pominjati još 2011. godine. Cijelu priču je pokrenuo Nogometni savez BiH, odnosno tadašnji Komitet za normalizaciju.
Četrdeset sportskih kolektiva u FBiH je dugovalo ukupno 22.523.781 KM, a među najvećim dužnicima su se isticali Univerzitetsko sportsko društvo „Bosna“ sa 4.449.104 KM, NK Čelik sa 4.080.805 KM, FK Sloboda sa 2.738.088 KM, KK Sloboda 2.105.547 KM, FK Željezničar sa 2.648.370 KM, te FK Sarajevo sa 2.291.659 KM. Ostali kolektivi su uglavnom dugovali petocifrene ili niže iznose, a značajan dio tih dugovanja čine upravo otpisane zatezne kamate. Pored otpisa kamata, dužnicima se nude i dodatne pogodnosti, poput umanjenja glavnice u zavisnosti od roka otplate duga.

Maksimalni period otplate glavnice duga je 10 godina, a klubovi se u narednom periodu trebaju izjasniti na koji će način izvršiti otplatu.

Tako će, primjera radi, Sarajevo u slučaju otplate duga u roku od godinu dana umjesto 1.114.533 KM platiti oko 780.000 KM, dok će Željezničar umjesto 1.209.000 glavnice  platiti oko 846.000 KM. Ovo je hvale vrijedan potez svih struktura koje su uključene u njegovu realizaciju, ali ne treba zanemariti činjenicu da su sportski kolektivi koji predstavljaju našu zemlju do sada imali jako malu podršku. Zbog toga direktor Željezničara Mirsad Šiljak namjerava pokrenuti radnu grupu koja će pregovarati sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, kako bi se izdvajanja za kolektive koji predstavljaju kanton bila adekvatna njihovoj ulozi.

S druge strane, ovaj Zakon nudi mogućnost nagrađivanja onih koji nisu na vrijeme plaćali porez, a ne predviđa pogodnosti za one koji su svoje obaveze izmirili na vrijeme.

Sportskim kolektivima je pružena prilika koja se, nažalost, može i upropastiti. Oni koji ne budu ispunjavali obaveze iz zaključenog sporazuma će se suočiti sa njegovim raskidom i nastavkom postupka prisilne naplate, bez mogućnosti otpisa otplate zateznih kamata i umanjenja glavnice. Federacija je napravila prvi korak, a na klubovima je da iskoriste ovu priliku i ispravnim radom konačno prodišu punim plućima.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj: Alen Alilović
Montažer: Emir Preljević

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.