19.4.2015. 9:00
0
Do titule preko Mostara i Zenice: Ovo nas očekuje u nastavku prvenstva!
Klubovi guraju titulu jedni drugima u ruke, ali niko ne želi da je prihvati. Tako bi se ukratko moglo opisati nekoliko posljednjih kola Premijer lige BiH. Osam kola prije kraja prvenstva, prve četiri ekipe na tabeli se nalaze u rasponu od samo dva boda i svaka od te četiri ekipe uporno ne dozvoljavaju same sebi da se izdvoje na vrhu.
Taj vrh još uvijek drži Široki Brijeg, iako u posljednje tri utakmice ne znaju za pobjedu. Ekipa sa Pecare je uoči ove polusezone, uz Sarajevo, važila za glavnog favorita za osvajanje titule, ali igrama i rezultatima to nisu potvrdili. Ako vam igra ekipe ovisi o igraču koji ima neupitan kvalitet, ali i 37 godina, onda ti neuvjerljivi nastupi i imaju smisla. Vidjeli smo to protiv Želje, Zvijezde, Borca, ali i u subotu protiv Veleža. Široki Brijeg već godinama važi za finansijski veoma stabilan klub, što je rijetkost za bh. pojmove, uvijek su pri vrhu tabele, ali su posljednju titulu prvaka osvojili „daleke“ 2006. godine. Nedostaje im ono „nešto“, a to nešto su navijači prema kojima bi fudbaleri Širokog trebali imati dodatnu odgovornost koja bi im dala motiv više. Nerijetko dvocifrena brojka u „kopu“, te jedva trocifrena na cijelom stadionu definitivno nije to što nosi ekipu ka tituli. U nastavku prvenstva Širokobriježane očekuju teška gostovanja na Koševu i Bilinom Polju, ali i u domaćim utakmicama sa Olimpicom i Zrinjskim se „ne smijemo zakleti“ u sigurne bodove.

Široki Brijeg – Mladost VO
Sarajevo – Široki Brijeg
Široki Brijeg – Travnik
Čelik – Široki Brijeg
Široki Brijeg – Olimpic
Drina – Široki Brijeg
Slavija – Široki Brijeg
Široki Brijeg – Zrinjski

Navijači mostarskog Zrinjskog, koji se nakon ovog kola bodovno izjednačio sa vodećim Širokim Brijegom, očekuju „deja vu“ iz prošle sezone, kada su se pomalo neočekivano, iz sjene, dokopali prvog mjesta i titule prvaka. Prvih nekoliko utakmica aktuelne polusezone nije podsjećalo na to, ali je Zrinjski sa tri pobjede u isto toliko posljednjih utakmica s pravom ozvaničio kandidaturu za odbranu titule prvaka. Mnogo se, blago rečeno, neobičnih situacija dogodilo u redovima aktuelnog prvaka, a pod tim najviše mislimo na smjene trenera. Na polusezoni je otkaz dobio čovjek koji im je donio titulu, Branko Karačić, njegov nasljednik Mišo Krstičević je imao rok trajanja od samo nekoliko utakmica, a trenutno ekipu vodi Vinko Marinović. Ako pogledamo raspored do kraja sezone, Marinoviću će trebati MNOGO znanja i sreće da ponovi uspjeh karačića iz prošle sezone

Zrinjski – Borac
Velež – Zrinjski
Zrinjski – Mladost VO
Sarajevo – Zrinjski
Zrinjski – Travnik
Čelik – Zrinjski
Zrinjski – Olimpic
Široki Brijeg – Zrinjski

Ako su se u Zrinjskom dešavale čudne stvari u vezi sa trenerima, kako onda možemo nazvati ono što se dešavalo u Željezničaru? Bilo kako bilo, Plavi su do sada najprijatnije iznenađenje proljetnog dijela prvenstva. Iako pozitivni rezultati ekipe sa Grbavice teško mogu ići u istu rečenicu sa iznenađenjem, od mlade ekipe sa kojom raspolaže Milomir Odović ni najoptimističniji navijači nisu očekivali da će u ovoj fazi takmičenja biti u najmanju ruku aktivan konkurent za titulu. Željezničar još uvijek nije poražen u ovom dijelu prvenstva, a jedini „kiks“ je gubitak bodova na Grbavici u duelu sa Radnikom. Istini za volju, Željo još od 2007. ne zna za domaću pobjedu protiv ekipe iz Bijeljine. Iako su najmanje oscilirali u rezultatskom smislu, najteže je prognozirati naredne utakmice Željezničara jer vrlo je vjerovatno da će neke od narednih utakmica ove mlade ekipe biti potpuno suprotne od sjajne izvedbe u Vitezu u posljednjem kolu. Memija, Beganović, te Bajić u dva navrata su pogađali za pobjedu Želje u Vitezu, a svi navedeni su mladi igrači ponikli na Grbavici. Čak 25 od ukupno 39 golova, koliko je dala ekipa Željezničara, su postigli igrači koji su ponikli u plavom dresu. Dvadesetogodišnji Riad Bajić je najbolji strijelac lige sa 13 golova, 19-godišnji Dženis Beganović je u posljednje dvije utakmice postigao dva gola, po tri gola su postigli Memija i Sadiković, a u strijelce su se po dva puta još upisivali Hasanović i Turković.

Željezničar – Sloboda
Zvijezda – Željezničar
Željezničar – Borac
Velež – Željezničar
Željezničar – Mladost VO
Sarajevo – Željezničar
Željezničar – Travnik
Čelik – Željezničar

Najveće razočarenje dosadašnjeg toka prvenstva je ekipa Sarajeva. Iako su u bodovnom smislu još uvijek itekako u igri za titulu, Sarajevo ovog proljeća ne pruža niti izbliza dobre partije kakve su navijači očekivali uoči samog početka. Pojedini mediji su pisali o navodnom sukobu navijača i igrača nakon utakmice sa Čelikom. Tome nismo svjedočili, pa ne možemo potvrditi, ali možemo potvrditi orkestrirane zvižduke i jasno iskazivanje nezadovoljstva nakon nekoliko posljednjih utakmica fudbalera u bordo dresovima. Umjesto što su krivca za probleme sa kojima se suočavaju pronašli u medijima, čelnici Sarajeva su mogli i morali mnogo sistematičnije pristupiti selekciji pojačanja. Neupitno je da je Sarajevo u organizacijskom smislu otišlo ispred ostatka lige, ali onaj najvažniji segment, fudbalski teren, ne funkcioniše ni približno kao onaj administrativni. Neki bi to nazvali slatkim mukama, ali Meho Kodro se sigurno suočava sa najtežim mukama pri izboru napadača i veznjaka za svaku utakmicu. Koga staviti u prvih 11, a koga ostaviti na klupi ili čak tribinama i tako gomilati nezadovoljstvo među igračima zbog lošije minutaže, je daleko od „slatkih muka“. Mediji nisu ti koji su nagomilali četiri napadača i 11 veznjaka u ekipi, već neko drugi. Uprkos lošijoj igri, Sarajevo nadu za osvajanje titule može gajiti na rasporedu. Tri ekipe sa čela tabele dolaze na Koševo, a ukupno šest od osam utakmica bordo ekipa igra u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Olimpic – Sarajevo
Sarajevo – Široki Brijeg
Slavija – Sarajevo
Sarajevo – Zrinjski
Radnik – Sarajevo
Sarajevo – Željezničar
Vitez – Sarajevo
Sarajevo – Sloboda

Trenutna tabela:

1. Široki Brijeg              22 13 7 2 35:13    46
2. Zrinjski                      22 13 7 2 30:10  46
3. Željezničar                22 13 6 3 39:19  45
4. Sarajevo                   22 12 8 2 41:14  44
5. Olimpic                     22 12 5 5 36:22  41
6. Borac                       22 11 6 5 20:17  39
7. Velež                        22 9 6 7 26:20  33
8. Slavija                      22 7 4 11 25:33  25
9. Čelik                         22 5 8 9 21:28  23
10. Sloboda                  22 6 5 11 22:22  23
11. Radnik                    22 5 7 10 21:29 22
12. Drina                      22 5 7 10 20:31  22
13. Travnik                   22 5 6 11 17:33  21
14. Vitez                       22 4 5 13 16:30 17
15. Mladost                  22 4 5 13 11:32  17
16. Zvijezda                 22 2 8 12 22:43  14

Oni što je zanimljivo u dosadašnjem dijelu prvenstva jeste da je Velež u Vrapčićima na koljena bacio dvije od četiri ekipe koje pretenduju na titulu, a preostale dvije im u narednim kolima dolaze na noge. Titula bi se mogla riješiti i u Zenici, gdje Čelik dočekuje Široki Brijeg, Zrinjski i Željezničar. Račune mnogima može pomrsiti i sve bolji Olimpic, s obzirom da Široki, Zrinjski i Sarajevo očekuju utakmice sa ekipom Mirze Varešanovića, koja i sama vjerovatno gaji evropske ambicije. Teško je očekivati da će se neka od ekipa do posljednja dva kola bodovno izdvojiti na čelu, pa pretpostavljamo da će se pitanje prvaka rješavati u pretposljednjem ili posljednjem kolu.

(Nedim Pobrić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.