20.4.2015. 8:30
0
Ovo je druga strana priče o propasti tuzlanske Dite!
Rješenjem Općinskog suda u Tuzli pokrenut je stečajni postupak za fabriku deterdženata Dita. Uskoro bi se mogao početi nazirati kraj agonije radnika ove posrnule kompanije.

Ditu su još 2002. godine privatizirali upravo radnici, da bi 2005. godine većinski vlasnik Dite postala sarajevska kompanija Lora, vlasnika Harisa Abdurahmanovića. Predstavnici Sindikata upravo Abdurahmanovića vide kao jednog od najvećih krivaca za stanje u kojem se Dita danas nalazi. Drugu stranu priče do sada nismo imali priliku čuti ili pročitati u medijima, pa je upravo to bio povod razgovora sa Abdurahmanovićem.

On tvrdi da je ideja o kupovini dionice Dite došla iz Tuzle, te da se ona uklapala u priču „Lore“, kompanije koja je također bila u vlasništvu našeg sagovornika. Abdurahmanović ističe kako je Dita već 2005. godine bila u lošem stanju.

Radnici nisu imali platu četiri mjeseca, zatekli smo neisplaćene rate kredita, pošto su se krediti dizali na ime firme, ali i kao fizička lica za kupovinu dionicu. Zatekli smo ih zadužene u dvije banke oko šest miliona KM, preko 14 miliona hipoteke je dato u te dvije banke, gubitak akumulirani pet miliona, ukupne obaveze 11 miliona i 200, sakriveni gubitak još tri miliona i 200. Otprilike, preko 20 miliona obaveza“, tvrdi Abdurahmanović.

On dodaje kako je djelimično bio svjestan te situacije, a govorili smo i o obavezama koje je on, kao novi vlasnik, imao prema radnicima Dite.

Kada su sporni krediti koji su navodno podizani na račun Dite, Abdurahmanović ističe kako je po preuzimanju Dite uspio dogovoriti reprogram postojećeg kredita od šest miliona KM.

U priloženom videu možete pogledati prvi od ukupno dva dijela razgovora sa Harisom Abdurahmanovićem, vlasnikom Lore i Dite.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj: Alen Alilović
Montažer: Ermin Ljumić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.