11.8.2015. 15:05
0
Željko Skijaš, Reuf Ajfon i „demokratski“ juriš na upravne i nadzorne odbore
Uz mnogo entuzijazma i vjere u rađanje stvarne političke alternative postojećim strankama, koje su BiH dovele u stanje u kojem se nalazi, su građani, koji su u oktobru 2014. godine dodijelili glas Demokratskoj fronti, dočekali osnivanje te stranke. Taj entuzijazam i nada se rodila zahvaljujući imidžu i popularnosti osnivača i lidera te stranke, Željka Komšića, za kojeg se vjerovalo da će oko sebe okupiti neukaljane istomišljenike i kreirati snažan politički pokret.
Broj glasova koji su osvojili na prethodnim izborima ide u prilog tim očekivanjima, iako su još prije izbora prve „trzavice“ oko odlaska Damira Marjanovića, problema unutar određenih općinskih odbora, te cirkusa oko kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, pokazale da nešto u stranci ne štima kako bi trebalo. Pripisivalo se to dječijim bolestima koje mlada stranke mora preboljeti, pa su glasači uglavnom žmirili na takve situacije.

Nije ni selektivni ulazak u vlast na različitim nivoima ono što je podstaklo pisanje ovog teksta, nego nešto što su glasači Demokratske fronte očekivali da će se promijeniti, barem kada je ta stranka u pitanju. Nepotizam, zapošljavanje stranački podobnih kadrova i zloupotreba pozicija je nešto što oni koji su „iksirali“ kvadratić ispred kandidata te stranke definitivno nisu očekivali.

Reuf Ajfon

Da im kadrovska politika nije jača strana, pokazalo je samo formiranje izbornih lista, na kojima je, primjera radi, mjesto našla i manekenka Džejla Glavović, kojoj očigledno nije bilo suđeno da se u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zalaže za razvoj mode. U druge se stvari pored mode, prema vlastitom priznanju uoči izbora, ne bi miješala. Zato problem u miješanje sa sektorom, koji mu apsolutno nije blizak, nije imao Reuf Bajrović, koji se uhvatio u koštac sa zahtjevnom pozicijom ministra energije, rudarstva i industrije. Ovaj nekadašnji SDP-ov udarnik, koji je tu stranku napustio zbog nezadovoljavanja njegovih ministarskih ambicija, je kratki mandat u Vladi FBiH djelimično obilježio kupovinom iPhonea 6 i to budžetskim novcem. Pravdao se Bajrović nevješto kako telefon nije kupio za vlastite potrebe, nego isključivo za potrebe Ministarstva, bez objašnjenja zašto bi im bio potreban baš najskuplji telefon na tržištu.

Željko Skijaš

Zatim je u javnost isplivala i informacija o nedodirljivom Željku Komšiću, te njegovom pravdanju službenog putovanja računom iz austrijskog skijališta. Komšić i njegovi tadašnji saradnici u Predsjedništvu BiH, a danas u Demokratskoj fronti, su u isto vrijeme otputovali u tri različite zemlje, a troškove noćenja za tri noći svi su opravdali računom austrijskog skijališta Solden. Pored Komšića, na besplatno skijanje su putovali Damir Bećirović, sadašnji poslanik u PD-u Parlamenta BiH, Amir Ibrović, sadašnji šef Kabineta ministra rada i socijalne politike FBiH Milana Mandilovića, te Vanja Filipović, šef Kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića.

Savjetnici

Ministar Matanović je po preuzimanju mandata imenovao i svoje savjetnike, a jedan od njih je zaslužni DF-ov kadar iz Bugojna, Vlatko Glavaš. S obzirom da Ministarstvo komunikacija i prometa nema baš mnogo dodirnih tačaka sa fudbalom, nije ostalo razjašnjeno u kojoj oblasti Glavaš može savjetovati ministra Matanovića.

U deficitu sa savjetnicima nije ni DF-ov potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji je osjetio potrebu da angažuje šest savjetnika. Jedan od njih, koji ga savjetuje za pitanja nevladinih organizacija, je student Srđan Sužnjević.

Nedavno je stranku napustio dotadašnji direktor Almir Delić, jer je, navodno, Željko Komšić na njemu obećano mjesto direktora Zajedničkih službi Parlamenta BiH postavio Aidu Koristović, suprugu Komšićevog vozača Dženana Koristovića i dobru prijateljicu Komšićeve supruge.

Upravni i nadzorni odbori

Zahvaljujući bliskim odnosima sa kadrovima DF-a je na mjesto predsjednice Nadzornog odbora JU Narodno pozorište Sarajevo imenovana Indira Kučuk-Sorguč, koja je prednost dobila u odnosu na Pjera Žalicu, Selmu Spahić i Jasmilu Žbanić. Predsjednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Sarajevo je Igor Mišković, sekretar Željka Komšića, dok su članovi Upravnog odbora još Nataša Hajdarević i Dragana Glumac. Presudna referenca za imenovanje pomenutoj Nataši Hajdarević je činjenica da je sekretarica ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samera Rešidata, dok je Dragana Glumac bila kandidat ove stranke na prethodnim izborima za Skupštinu KS.

Ministar Rešidat je vjerovatno jedini ministar kulture i sporta na svijetu koji otvoreno priznaje da ne voli čitati knjige, a čini se da nije veliki ljubitelj klasične muzike. Tako je nedavno izignorisao koncert milanske La Scale u Sarajevu, na šta je oštro kritikom reagovao i ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

Volja je moć. U životu i u kulturi. To je razlog zašto Italija žali što niko od ministara kulture nije prisustvovao koncertu za mir La Scale 12. jula u Narodnom pozorištu povodom obilježavanja 20. godina mira u BiH. Svi drugi su bili na koncertu. Njihov izostanak je primijećen. Još uvijek ima vremena da se ubaci svjetlo u crnu rupu. Ali, sada je na njima red“, napisao je ambasador Corrias, nesvjestan činjenice da ministar Rešidat praktikuje mnogo drugačiji vid zabave u odnosu na ono što se događalo 12. jula u Narodnom pozorištu.

Uprkos nerijetkim medijskim sukobima sa partnerom u državnoj i kantonalnoj vlasti, Strankom demokratske akcije, u praksi im nije smetalo da zajedničkim snagama na mjesto predsjednika JU Biblioteke Sarajevo imenuju Muhidina Bukvu, sekretara SDA Općine Centar, umjesto Lejle Kodrić, jedine doktorice bibliotekarstva u BiH.

U Upravni odbor JU Pozorište mladih je smješten predsjednik Općinskog odbora Demokratske fronte Ilijaš Semir Dizdarević, a novi predsjednik UO Centra za kulturu KS je Zlatan Kapić, kandidat DF-a na proteklim izborima za Skupštinu KS. U UO Centra za kulturu je mjesto našao i Namir Čomaga, član Općinskog odbora DF-a Stari Grad Sarajevo, te Jasmin Salihbegović iz Općinskog odbora DF-a Novo Sarajevo. Lana Velić iz OO DF-a Novi Grad je nagrađena mjestom u Međunarodnom teatarskom festivalu – Scena MESS, baš kao i njena kolegica iz Hadžića Sanja Mujezinović, te Nihad Kestendžić iz Starog Grada. Predsjednik OO DF Centar Sarajevo Edin Abdurahmanović je novi član UO Sarajevske filharmonije Nekadašnji savjetnik Željka Komšića, Željko Bakalar, je novi predsjednik Nadzornog odbora Centra za kulturu KS, a član je i Nadzornog odbora Međunarodnog teatarskog festivala – Scena MESS.

Nešto više o novoj izvršnoj direktorici marketinga Apoteka Sarajevo bi nam sigurno mogao reći Sifet Podžić, sekretar Demokratske fronte. Neslužbeno se sa DF-om povezuje i nova direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Safeta Borovac.

Caffe Tito

Jedan sarajevski ugostiteljski objekat, caffe Tito, se već od osnivanja spominje kao baza Demokratske fronte. Tako je nekadašnji šef Kabineta Željka Komšića, Amir Ibrović, suvlasnik tog ugostiteljskog objekta, koji okuplja veliki broj onih čija ste imena pročitali u prethodnom dijelu teksta i koji služi kao regrutna baza kadrova ove stranke.

Čini se, u konačnici, da je stranačka pripadnost i podobnost mnogo prioritetnija u odnosu na kompetencije, na kojima se gradila predizborna, ali i postizborna, retorika čelnika Demokratske fronte.

(Nedim Pobrić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.