11.11.2015. 16:11
4
U ratu se borili protiv Poplašenovih četnika, da bi ga danas „izvukli iz mrtvih“
Sa osam glasova „za“, pet „suzdržanih“ i niti jednim „protiv“ je Dom naroda Parlamenta BiH potvrdio imenovanje novih članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH. Vjerovatno bi samo postojanje te agencije i dalje ostalo „tajna“ za većinu građana, da mjesto srpskog člana Upravnog odbora nije zauzeo Nikola Poplašen, bivši predsjednik Republike Srpske.

O tome zašto je njegovo imenovanje izazvalo bitne reakcije ćemo nešto kasnije. Sada ćemo se osvrnuti na one koji su imenovali Poplašena. Podignuta ruka Ognjena Tadića i Darka Babalja nije iznenadila javnost, koliko je, primjera radi, iznenadila ona izdignuta iznad glava Sifeta Podžića i Seada Kadića, zastupnika u Klubu bošnjačkog naroda te institucije.

Poštujemo njihovo mišljenje da čovjek koji nosi titulu „četničkog vojvode“ može na direktan način uticati na visoko obrazovanje u BiH. Željeli smo da nam samo obrazlože to mišljenje, uzimajući u obzir da su obojica bivši oficiri Armije RBiH i samim tim ideološki, politički, a čak i vojni protivnici osobe za koju su glasali na sjednici. Međutim, za razliku od perioda prije izbora 2014. godine, Podžić nerado odgovara na naše pozive. Telefon također nije bio pri ruci Seada Kadića.

Kadićeve stranačke kolege su nešto mudrije odreagovale. Umjesto „za“, bili su suzdržani, što u svakom slučaju ne umanjuje mnogo njihove zasluge za Poplašenovo imenovanje. Halid Genjac i Safet Softić su ti mudriji zastupnici, a najmudriji među njima, Fahrudin Radončić, se nije pojavio na sjednici.

Na potezu je Predstavnički dom, koji će, ako ćemo suditi prema glasanju u Domu naroda, samo potvrditi odluke stranačkih kolega iz drugog doma.

Kada su osude u pitanju, one najglasnije stižu iz opozicionih stranaka, poput SDP-a ili Naše stranke. Sam Poplašen lopticu prebacuje na institucije koje su ga predložile i imenovale. Podsjeća da je smijenjen sa mjesta predsjednika Republike Srpske zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, ali da ni danas nije dobio obrazloženje kada je prekršio sporazum. Za vrijeme predsjedničkog mandata u manjem bh. entitetu, oštro se, između ostalog, protivio hapšenju osumnjičenih ratnih zločinaca iz tog entiteta. 

Što se tiče vojvoda i ovoga o čemu pričate, naravno da jesam, s ponosom. Samo to nema nikakve veze sa vojnim dejstvima, zbivanjima u toku rata. U toku ovog perioda nije postojala četnička vojska, niti četničke jedinice. Niti je vojvoda komandno mjesto“, izjavio je Poplašen za TV1.

Ponos na „laskavu titulu“ istaknutog člana pokreta koji je odgovoran za najstrašnije zločine u proteklom i Drugom svjetskom ratu  je nešto što Poplašenu niko ne može zabraniti. S druge strane, moglo se zabraniti da takva osoba na bilo kakav način utiče na događanja u BiH. Moglo se, ali nije. Ovaj put je lako zaključiti kome se na tome možemo „zahvaliti“.

(Nedim Pobrić)

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.