11.1.2016. 10:48
4
Ukrali su vam automobil i neko vam nudi pomoć? Ovo morate znati!
Samo do 1. oktobra godine za nama je na području Kantona Sarajevo ukradeno 628 vozila. Zvaničnu statistiku za cijelu godinu još nemamo, ali prema riječima Milana Božića, šefa Odsjeka za imovinske delikte u MUP-u Kantona Sarajevo, ukupan broj ukradenih vozila u 2015. godini će biti značajno manji u odnosu na 2014., kada je ukradeno 825 automobila.

Brojke su niže, ali ipak zabrinjavajuće, naročito iz razloga što vlasnici automobila gube vjeru u službe koje  vode računa o njihovoj sigurnosti. Najmanji procenat ukradenih vozila ostaje na području Kantona Sarajevo. Već nekoliko minuta nakon krađe napuštaju grad i najčešće završavaju u Istočnom Sarajevu, teritoriju u nadležnosti tamošnjeg centra javne bezbjednosti.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, u prvih devet mjeseci 2015. godine su na tom teritoriju pronađena 44 ukradena motorna vozila, a čak 42 su otuđena na području Kantona Sarajevo. Automafija postaje sve smjelija, pa mete više nisu samo parkirani automobili, daleko od očiju vlasnika.

Automafija postaje smjelija, ali proizvođači sigurnosnih sistema istovremeno postaju napredniji, pa otežavaju „posao“ čak i onima koji namjeravaju ukrasti otvoren automobil sa ključem u njemu. Međutim, u kompaniji „Komel“ iz Sarajeva imaju rješenje i za taj problem, ali i druge zaštitne sisteme koji sprječavaju automafiju u krađi automobila.

Posljednjeg dana 2015. godine su kradljivci automobila, pri pokušaju krađe, upotrijebili vatreno oružje prema policijskim službenicima, što nije prvi takav slučaj u godini za nama.

Građani šapuću imena onih koji stoje na vrhu automafijaške piramide, njihova imena se ponekad i nađu u redovima crne hronike, ali u konačnici uvijek završe na slobodi, vukući konce unosnog biznisa koji im godišnje donese stotine hiljada KM. Po ko zna koji put kada je kriminal u pitanju, dolazimo do zakonskih odredbi i sposobnosti nadležnih tužilaštava i sudova, koji su glavna prepreka na putu rješavanju problema koji Sarajlije muči već godinama. 

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelji: Alen Alilović, Igor Lončarević
Montažer: Igor Lončarević

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.