12.2.2016. 17:45
6
Vila na Dedinju mu došla glave: Prvi veliki korak ka hapšenju Milorada Dodika?
Tužilaštvo BiH je saslušalo dužnosnike „Pavlović banke“, izvršnog direktora Petra Lazića, Ljiljanu Garić, vlasnika Slobodana Pavlovića i njegovog nekadašnjeg prvog saradnika Blagu Blagojevića. Podsjećamo, nabrojanima se na teret stavljaju krivična djela pranja novca, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave, a zbog prezentovane obimne finansijske dokumentacije i preliminarnih nalaza vještaka finansijske struke su odlučili braniti se šutnjom.

Odgovorit će na pitanja tek nakon što, kako tvrdi advokat Miodrag Stojanović, dobiju na uvid dokumentaciju vezanu za kredit iz 2008. godine, koji je „Pavlović banka“ dala predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Pavlović je uhapšen u četvrtak na potezu između Stoca i Mostara, nakon što je prethodno pokušao da pobjegne službenicima SIPA-e. SIPA je, prema nepotvrđenim informacijama, pratila signal njegovog telefona te su ga na taj način locirali. U međuvremenu je stupio u telefonski kontakt i sa Miloradom Dodikom, što je potvrdio i predsjednik RS-a izjavom da mu je Pavlović rekao da je krenuo iz Trebinja u Sarajevo zbog poziva Tužilaštva. Dodik je istovremeno optužio Tužilaštvo jer su odgovorni za „kaubojsko hapšenje“ Pavlovića.

Podsjećamo, slučaj „Pavlović banka“ je aktueliziran prije nekoliko mjeseci, kada je Srpska demokratska stranka podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Dodika, Pavlovića i još nekoliko uposlenika banke zbog malverzacija oko dodjele kredita kojim je Dodik nastojao prikriti porijeklo novca kojim je kupio vilu u Beogradu. Tada premijer RS-a, Dodik je preko „Pavlović banke“ u maju 2007. godine prebacio 750.000 eura na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je bila vlasnik vile na Dedinju. Advokat Duško Tomić, koji je svojevremeno zastupao Slobodana Pavlovića, tvrdi da je predsjednik RS-a ugovor o kreditu preko „Pavlović banke“ za kupovinu nekretnine u Beogradu ovjerio pečatom Vlade Republike Srpske. Službenici SIPA-e su u novembru 2015. godine izvršili kontrolu dokumentacije vezane za „određene komitente 'Pavlović international banke'“ i tom prilikom su oduzeli 59 važnih dokumenata i konstatovali da nema kompletne dokumentacije iz 2007. godine.



Mi smo obavijestili pravosudne organe da smo u posjedu dokumentacije koja daje naznake da se ne radi o poštenim stvarima. Na osnovu toga što je uplatio vilu u Beogradu preko 'Pavlović banke', Milorad Dodik je nakon godinu dana digao kredit i ponovo dobio pare od tog kredita na svoj račun. Ne znamo šta se dalje dešavalo jer to nije naš posao, ali jučer smo vidjeli da je došlo do pomjeranja u tom slučaju. Ne želimo se mješati u rad pravosuđa, osim što je bila naša ljudska i politička dužnost da obavijestimo pravosudne organe o materijalima koje smo posjedovali“, izjavio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Dodik je kredit podigao 27. juna 2008. godine, a vilu na Dedinju je kupio godinu dana ranije, tačnije 14. maja 2007. godine. U tom periodu Dodik na svojim računima u „Pavlović banci“ nije imao dovoljan iznos novca. U intervjuu za RTS početkom ove godine je Dodik izjavio kako se ne sjeća kada je kupio vilu u Beogradu. Predsjednik RS-a je, prema optužbama iz SDS-a, Pavloviću vratio uslugu kreditom Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od pet miliona KM njegovoj firmi „Aqua City“ za izgradnju vodenog parka u Slobomiru kraj Bijeljine. Preduzeće „Final Prom“ danas sudskim putem nastoji naplatiti više od dva miliona KM od „Aqua Cityja“ zbog izgubljene dobiti i jednostranog raskida ugovora nakon izgradnje prve faze vodenog parka. Da je i Tužilaštvo prepoznalo vezu u tom slučaju, potvrđuje hapšenje Blage Blagojevića, direktora firme „Aqua City“. 



Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv Blagojevića, koja je potvrđena od Osnovnog suda u Bijeljini 15. maja 2015. godine, zbog sumnje da je počinio krivično djelo „obmana pri dobijanju kredita ili druge pogodnosti”. Prema ugovoru sa IRB-om, „Aqua City“ je trebalo da zaposli ukupno 85 novih radnika, ali su uposlili samo tri.

Javnost je lako mogla uvidjeti da cijeli slučaj ima jake temelje i na osnovu poprilično nervoznih istupa Milorada Dodika, koji slučaju pridaje političku pozadinu, osporavajući i legitimitet Tužilaštva BiH. Isti legitimitet, kao i postupci SIPA-e, nisu dovođeni u pitanje u vremenu kada je njegov SNSD bio dio vlasti na državnom nivou i kada su imali uticaj na navedene institucije. Naročito su maštovite bile Dodikove stranačke kolege, koje su cijeli slučaj okarakterisale kao „odvlačenje pažnje od načina usvajanja Mehanizma koordinacije“.

To govori o tome da je ovdje pokušaj nametanja strahovlade jednog režima sila od strane BiH. BiH nije mogla opstati ni onda kada su ovdje bili 500 godina Turci, pa neće ni ovi sada savremeni Turci uspjeti ništa“, poručio je samouvjereni Dodik.

Ukoliko se optužbe na račun uhapšene četvorke pokažu kao tačne, one će nesumnjivo dovesti i do Milorada Dodika, koji je zapravo glavni akter cijele priče i razumljiva je panika koja se osjeća u redovima aktuelne vlasti u manjem bh. entitetu. I priča o referendumu u pravosuđu BiH dobija jasnije oblike u odnosu na onaj koji se nastoji podvaliti javnosti u RS-u. Hapšenje Pavlovića i ekipe bi se moglo ispostaviti kao prvi veliki korak ka hapšenju aktuelnog predsjednika Republike Srpske.

Nakon hapšenja zvaničnika „Pavlović banke“ se javila i opravdana bojazan da će u Republici Srpskoj u relativno kratkom vremenskom periodu krah doživjeti i treća banka, nakon Bobar banke i Banke Srpske.

Kada je Dodikov partner Slobodan Popović u pitanju, radi se o osobi kojoj je u SAD-u, gdje je emigrirao iz rodnih Popova kod Bijeljine, suđeno za pranje novca. On je to pravdao ljubomorom srpskih iseljenika koji su mu smjestili zbog zavisti na uspjehu. Osuđen je na šest mjeseci, a u zatvoru je zbog dobrog vladanja proveo samo dva mjeseca. Tokom njegovog pojavljivanja na sudu u martu 1986. godine, postavljeno mu je pitanje: „Da li ste lagali?“

„Nisam lagao“, rekao je Pavlović. „Nisam rekao istinu.“

„Objasnite kako nije laž ne reći istinu?“, pitali su ga.

„Na to ne mogu odgovoriti.“, rekao je Pavlović, navodi se u transkriptu sa suđenja.



Novac je zaradio trgovinom nekretninama, a optužen je i za podmetanje požara u jednoj stambenoj zgradi u Chicagu, koja je prethodno osigurana na veliki iznos. U sudskim zapisima se spominje i događaj iz 1982. godine, u kojem federalni agenti prerušeni u narko dilere tvrde da su Pavlović i njegov advokat prihvatili njihovu poslovnu ponudu. U optužnici stoji da je Pavlović pristao da prebaci 1.3 miliona dolara zarađenih od trgovine drogom na račun u švicarskoj banci. Novac je trebao biti prebačen u manjim iznosima kako se ne bi privlačila pažnja američkih vlasti. Dokumenti još navode da je pristao da obavi posao za proviziju od 5 posto. U BiH se vratio prije početka agresije, a „Pavlović banku“ i „Slobomir Univerzitet“ u Slobomiru je počeo graditi 90-ih godina. Univerzitet se nalazi u gradu koji je sam izgradio, a koji je ime dobio kombinacijom svog imena i imena supruge Miroslave. Vlasnik je i preduzeća „Žitopromet“ u Bijeljini, štamparije „Grafam“ u Brčkom i RTV Slobomir u Slobomiru. Srpska pravoslavna crkva dodijelila mu je orden Svetog Save, a odlikovan je i od Srpske dobrovoljačke garde.

 (Nedim Pobrić)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.