24.2.2016. 16:39
0
Vikend koji smo dugo čekali: Šampionski snovi u Tuzli, novo Sarajevo i euforija na Grbavici
Ljubitelji bh. klupskog fudbala nakon gotovo tri mjeseca dolaze na svoje. Narednog vikenda se nastavlja Premijer liga BiH i počinje vjerovatno najzanimljivija završnica u historiji prvenstva.

Epitet „najzanimljivije završnice“ nastavak sezone zaslužuje zbog činjenice da će čak šest klubova napustiti takmičenje, a najmanje pet klubova se nada osvajanju šampionske titule. U najboljoj poziciji je tuzlanska Sloboda, koja nakon 18 odigranih utakmica drži vrh tabele sa 40 osvojenih bodova, dok su Velež i Drina gotovo sigurno putnici u niži rang takmičenja.

Niko s više nestrpljenja ne očekuje nastavak prvenstva od Tuzlaka. Sloboda ima priliku da u narednih 12 utakmica sačuva prvo mjesto na tabeli i po prvi put u 97 godina postojanja kluba osvoji titulu prvaka. Trenutno imaju jedan bod više u odnosu na drugoplasirani Zrinjski i teško gostovanje u Banja Luci protiv „davljenika“ Borca narednog vikenda. Borac je ove zime po ko zna koji put bio pred totalnim raspadom, ali su se ponovo spasili u posljednji čas i napravili totalni remont ekipe. Klub je napustilo 12 fudbalera, a došlo je njih čak 15. Tradicija je na strani Banjalučana, koji su u posljednjih devet domaćih utakmica protiv Slobode, od 2002. godine, slavili u njih osam. Samo je jedan meč okončan bez pobjednika, a gol razlika je 16:2 u korist Banjalučana.



Vratimo se isključivo Slobodi. Klub su napustili Jasmin Moranjkić i Nenad Kiso, a nova imena na Tušnju su Anes Haurdić, Slobodan Lakičević i Samir Merzić. Najvažnije karike u „bosanskom Leicesteru“, kako je svoju ekipu nazvao Husref Musemić, su i dalje Zajko Zeba i Mersudin Ahmetović. U nastavku prvenstva „crveno-crni“ na svom Tušnju, kada su ekipe iz vrha tabele u pitanju, dočekuju Radnik, Željezničar, Široki Brijeg i Sarajevo, a u posljednjem kolu u Mostaru igraju protiv Zrinjskog. Možda upravo ta utakmica odluči novog prvaka BiH.

Posljednje kolo i utakmica u Mostaru zaista može riješiti pitanje prvaka BiH, s obzirom da Zrinjski trenutno ima samo jedan bod manje u odnosu na Slobodu, ali su uprkos bodovnom zaostatku najveći favoriti za osvajanje prvenstva. 

Ukoliko u subotu budu bolji od Sarajeva, Mostarci će definitivno preuzeti ulogu glavnog kandidata za šampionsku titulu. U 28 dosadašnjih 28 susreta sa ekipom sa Koševa su slavili u osam navrata, a šest utakmica je završeno bez pobjednika. Šest od osam pobjeda su fudbaleri Zrinjskog ostvarili u Mostaru, a Sarajevo je samo jednom kao pobjednik napustilo stadion pod Bijelim Brijegom. Ipak, posljednju pobjedu protiv Sarajeva u Mostaru je Zrinjski ostvario u sezoni 2010./2011. i to rezultatom 4:2. Tri od četiri gola su postigli fudbaleri koji su kasnije obukli dres Željezničara, Ivan Lendrić i Vernes Selimović. 



Dva fudbalera koja su nekada nosila dres Željezničara su, s druge strane, ove zime pojačali Zrinjski. Benjamin Čolić i Tomislav Tomić će u nastavku prvenstva pokušati u Mostar donijeti četvrtu titulu prvaka, a u tome će im pomoći i bivši fudbaler Borca i Sarajeva, Nemanja Bilbija. Ukoliko mu to pođe za rukom, postat će jedan od rijetkih fudbalera koji su u dvije sezone osvojili dvije titule prvaka nastupajući za dva različita kluba.

Već nakon utakmice sa Sarajevom Zrinjski igra derbi u Širokom Brijegu, a nastavak sezone im nosi i derbi sa Željezničarom na Grbavici i pomenutu utakmicu sa Slobodom u Mostaru.

Tri boda manje od Zrinjskog na trećoj poziciji ima Široki Brijeg, ali uz dva dobra rezultata u prve dvije utakmice Širokobriježani mogu napraviti ogroman korak ka osvajanju prvog mjesta. Najprije će u nedjelju odmjeriti snage sa Željom na Grbavici, a zatim će na Pecari dočekati Zrinjski. Pobjede u tim susretima bi im dale krila za gotovo sigurna trijumfa u četiri naredne utakmice (Velež, Čelik, Mladost i Rudar). Najveća prednost ekipe Slavena Muse je uigranost. Dok ostale ekipe uredno u pauzi promijene dvocifren broj fudbalera, Širokobriježani već godinama čuvaju kostur ekipe. Taj kostur čine veteran Wagner Santos Lago, Dino Ćorić, Jure Ivanković te Boris Pandža, Ivan Sesar i Ivan Krstanović. 



Spomenuli smo da prvu utakmicu nastavka igraju na Grbavici, gdje su posljednji poraz doživjeli 2012. godine. Prije nešto manje od dvije godine su zaledili domaće navijače na Grbavici sa visokih 0:3, dok su posljednja tri susreta okončana bez pobjednika. Utakmica jesenjeg dijela prvenstva, odigrana na Pecari, je okončana rezultatom 1:1 i obilježena je kontroverzama zbog sudijskih odluka na štetu Željezničara.

Možda i veće iznenađenje od trenutnog prvog mjesta Slobode je četvrto mjesto Radnika iz Bijeljine. Ekipa trenera Slavka Petrovića je u 18 odigranih kola osvojila 35 bodova i nalazi se na četvrtom mjestu. Potajno se nadaju plasmanu u evropska takmičenja, ali će im i za taj iskorak trebati mnogo sreće. Tu sreću bi im mogli donijeti bivši fudbaleri Željezničara, Mladen Zeljković i Joco Stokić, koji su se ove zime preselili u Bijeljinu. Najjača karika je upravo trener Petrović, ali on neće biti dovoljan da Radnik po prvi put u historiji zaigra u Evropi. 



Zaista nevjerovatno zvuči činjenica da Radnik ima više bodova u odnosu na Sarajevo, aktuelnog prvaka BiH i ekipu koja je u posljednjim godinama pomjerila standarde u bh. fudbalu. Nakon što je malezijski milijarder Vincent Tan postao vlasnik većinskog paketa upravljačkih uloga, Sarajevo je osvojilo dva trofeja. Na Koševo su dovedeni igrači sa rekordnim ugovorima za bh. prilike, ali su one očigledno ove zime nešto drugačije. Klub su napustili Krste Velkoski, Mehmed Alispahić, Mario Barić, Ivan Tatomirović, Bojan Puzigaća, Milan Stepanov, Harmony Ikande, Anel Hebibović (posudba), Matej Delač te još nekoliko manje važnih fudbalera. Na Koševo su stigli Haris Harba (posudba), Damjan Krajišnik, Deni Simeunović, Denis Kramar te Brazilci Cezar i Emerson Reis Luiz. Ne izgleda nova ekipa Sarajeva ni približno moćno kao ona šampionska iz prošle sezone, ali trener Miodrag Ješić vjeruje kako postojeći igrački kadar može titulu zadržati na Koševu.



Za ofanzivni dio ekipe se Ješić ne bi trebao brinuti. Najefikasniji napad iz prvog dijela sezone (36 postignutih golova) je ostao bez Velkoskog, ali dolaskom Harbe nije ništa slabiji, čak naprotiv. Ako to bude onaj Harba kojeg pamtimo u dresu Olimpica, navijači Sarajeva mogu očekivati mnogo golova u mrežama protivnika. Problem bi mogla biti odbrana, koja je u šest pripremnih utakmica ove zime (NK Metalleghe BSI, Brotnjo, Maribor, Astana, Kairat Almaty i Travnik) primila 12 golova. 

I naredna ekipa je povezana sa brojem 12, a to je broj bodova koji zaostaju za vodećom Slobodom. Željezničar se nalazi na šestom mjestu sa 28 osvojenih bodova i, uprkos aktuelnoj euforiji, rijetki su oni navijači Želje koji svoj klub vide kao novog prvaka BiH. Nastala euforija sigurno nije zbog pozicije na tabeli, već zbog dinamičnog prijelaznog roka na Grbavici. Klub su napustili Amir Hadžiahmetović, koji je napunio klupsku kasu sa novih 500.000 eura, Dejan Uzelac, Marijan Antolović, Dušan Mladenović, Joco Stokić, Ivan Livaja, Zoran Kokot, Ognjen Đelmić i Secouba Diatta, ali su plavi dres obukli povratnici Samir Bekrić, Nermin Zolotić, Jadranko Bogičević i Srđan Stanić, bivši reprezentativci Adnan Zahirović i Miroslav Stevanović, bivši mladi reprezentativac Hrvatske i nekadašnji najbolji strijelac Premijer lige Ivan Lendrić te Irfan Fejzić, Mirko Kramarić, Mirza Halvadžić, Siniša Stevanović, Dejan Đermanović i Brazilac Mailson. Mnogi bi rekli da je trener Plavih Edis Mulalić na „slatkim mukama“, ali ukomponovati ovakav broj novih igrača u jednu cjelinu je za fudbalske trener sve samo ne slatka muka. Iako šampionske ambicije nisu snažne na Grbavici, osvajanje Kupa ili plasman u Evropu preko prvenstva je imperativ. Protivnik u prvom kolu ne može biti teži, s obzirom da će po imenima moćni, ali timski nedovoljno uigran Željezničar dočekati Široki Brijeg.



Ukoliko uprava Željezničara zaista finanskijski može pokriti troškove aktuelnog igračkog kadra i ukoliko ta finansijska konstrukcija ne ovisi o plasmanu u tekućoj sezoni, odnosno o plasmanu u evropska takmičenja, Željezničar se već sada izdvaja kao veliki favorit za osvajanje narednog prvenstva u kojem će učestvovati 12 klubova. 

Spomenuli smo da su Velež i zvornička Drina gotovo sigurno putnici u niži rang takmičenja, a zaostatak od 15, odnosno 14 bodova, za prvom ekipom koja trenutno zauzima posljednju poziciju koja garantuje ostanak u ligi govori u prilog toj konstataciji. Tu, za mnoge željeno 10. mjesto, trenutno drži Vitez sa 23 osvojena boda, a Olimpic, Borac, Travnik i Rudar čine „tampon zonu“ do davljenika iz Mostara i Zvornika. Slavija i Mladost Doboj Kakanj sigurno ne mogu unaprijed računati na opstanak, s obzirom da imaju šest, odnosno sedam, bodova više u odnosu na 11. Olimpic, koji sigurno ima ekipu s kojom može računati na opstanak. Ranije smo spomenuli Borac, kojem je prije samo mjesec dana prijetio totalni raspad, a koji je uspio angažovati 15 novih fudbalera i očigledno doći do finansija koje će barem na kratko produžiti agoniju Banjalučana.

Premijer liga BiH gotovo po pravilu nudi završnicu koja je zanimljivija u odnosu na ostale fudbalske lige, naročito u poređenju sa ligama iz regiona, ali ova sezona je posebna zbog najavljene promjene sistema takmičenja. Pet ekipa se nada tituli, a čak devet strahuje od ispadanja u niži rang takmičenja. Te činjenice nam govore da nas očekuje dinamično proljeće koje će nam ponuditi mnogo uzbuđenja.

(Nedim Pobrić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.