26.7.2020. 10:15
0
Mladi bh. fotograf Hamid Jamaković: Kroz fotografiju želim promovisati ono najljepše što BiH ima
Ukoliko ste jednom posjetili profil pod imenom Hamid Jamaković zasigurno ste ga i upamtili. Jamaković pravi fotografije koje će vas natjerati da pritisnete follow na njegovom Instagram profilu.

Hamid Jamaković, 23-godišnji student master studija na PMF-u u Sarajevu, fotografijom se bavi dvije godine. U tom periodu njegove fotografije su učestvovale na mnogim takmičenjima, izložbama i galerijama te bile objavljenje u mnogim medijima, kako printanim tako i online, a imao je gostovanja u TV emisijama.  

Na profilu Hamida možete uživati gledajući momente iz svakodnevnog života Sarajeva zabilježene objektivom ovog mladića. Također, Jamaković je i ljubitelj prirode, a njegove fotografije prirodnih bogatstava i historijskih spomenika neše domovine neće vas ostaviti ravnodušnim. 

Za Source.ba Hamid Jamaković je govorio o svojoj ljubavi prema fotografiji, načinima kako nastaju njegova djela te o promociji BiH kroz objektiv.

 

 



- Ljubav prema fotografiji javila se u srednjoj školi kada sam i otkrio da volim fotografisati prijatelje, prirodu i okolinu. Počeo sam da fotografišem mobitelom te sam tako pravio fotografije sve do druge godine fakulteta. Inteznivno fotografisanje sam počeo na trećoj godini fakulteta kad sam kupio svoj prvi profesionalni aparat i tada počinje ozbiljno moja priča - kaže Jamaković.  

Zanimalo nas je da li se Jamaković fotografijom bavi iz hobija te planira li nešto ozbiljnije u ovoj sferi.  

- S obzirom da sam još uvijek student master studija na PMF-u, odsjek geografija, fotografijom se bavim s ciljem promocije prirodnog bogastva i kulturno-historijskog naslijeđa BiH.  Trenutno se komercijalno ne bavim ovim poslom, već to radim iz hobija i ljubavi prema fotografiji, ali se aktivno prijavljujem na mnoge foto-konkurse i takmičenja. Naravno, u budućnosti planiram da će ovaj hobi prerasti u pravi posao. Također, smatram da se od ovog posla može živjeti.  

Spoj prirode i kulturno-historijskih spomenika često viđamo na Jamakovićevim fotografijama, a on nam je otkrio kako dolazi do inspiracije.

- Ono što najčešće fotografišem jeste street fotografija i priroda, ali ako bi morao birati onda svoju ljubav najviše iskazujem kroz street fotografiju. U mom slučaju najčešće dobijem inspiraciju spontano, kada je riječ o street fotografiji. Ciljano se bavim fotografisanjem kada pokušavam povezati turizam i fotografiju - kaže mladi zaljubljenik u fotografiju.

 

"Moja se hanuma zove Sevdana. Lik joj je vedar i prijatan a glas joj se od naše bliskosti minulim vremenom navik'o na šapat. Ne bi meščini umjela povisiti ton ni da je stotinu đavola goni. A ne bih vala ni ja, čim mi se oči blizu njenih nađu. Moja se hanuma zove Sevdana i sve što na ovome dunjaluku imam stane u njene naborane ruke. Vazda je u meni tako i bilo, a vrijeme mi ništa oduzelo nije. Godina mi je sad taman toliko, da sve što se ima o životu znati, meni se već kazalo stotinu puta. I ništa mi sem nas, ni danas ni tada, trebalo nije, niti mi treba. Moja se hanuma zove Sevdana i ima slabe zglobove i kosti. Nisu ni moje u Bog zna kakvom stanju ali me slušaju tamo i tu, kad je vedar i prijatan dan i kada polahko i oprezno gazim. Moja se hanuma zove Sevdana i svakog mi jutra, kada niz mahalu po nešto krenem, veli da se čuvam i da požurim kući. Kao da ne zna ni danas k'o ni tad, da ove moje načete kosti, nikuda sem kući ne umiju poći." @sarajevskijohndoe . . . #street #road #oldman #likethis #sharethis #likemypost #sarajevo #destinationsarajevo #visitsarajevo #sarajevocity #sarajevouslikama #sarajevobosnia #sarajevogram #sarajevostreets #feelsarajevo #sarajevotraveler #streetsofsarajevo #bosniaandherzegovina #readthis #nikon #nikonphotography #europetravel #europe_pics

A post shared by Hamid Jamaković (@hamid.jamakovic) on

 


Većina ljudi rekla bi da za dobru fotografiju prvenstveno je važno imati dobar fotoaparat. Međutim, da li stvarno dobra fotografija zavisi samo od fotoaparata ili na to utiče više faktora pojasnio nam je Jamaković 

- Smatram da za dobru fotografiju nije potreban samo dobar aparat, već i drugi faktori igraju važnu ulogu. Smatram da je definitivno najvažnije imati „oko“ za fotografiju. Najbolji primjer toga je da sam skoro godinu dana koristio „entry-level“ fotoaparat, ali bez obzira na slabiju kvalitetu aparata uspio sam praviti kvalitetne fotografije te na taj način iskazao svoju ljubav prema fotografiji ljudima koji vole i cijene dobru fotografiju - navodi Jamaković.

Jamaković dodaje da je kroz fotografiju uspio povezati geografiju, turizam i zaštitu životne sredine, jer, kako kaže, to su oblasti koja ga zanimaju.

- Živimo u državi koja obiluje prirodnim bogastvima i kulturno-historijskim naslijeđem, kroz fotografiju želim promovisati ono najljepše što Bosna i Hercegovina ima - zaključio je Jamaković.


Novinar: Nermana Crnčalo
Foto: Hamid Jamaković

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.