19.9.2020. 14:56
Dubrovnik u Bosni: "Restauratorski i konzervatorski radovi na dijelu tvrđave kvalitetom nagovještavaju njegovu budućnost"
"Ovo je naš najljepši spomenik srednjeg vijeka", riječi su koje je sredinom prošlog stoljeća zapiaso bh. istraživač Đoko Mazalić, o zdanju koje se izdizalo nedaleko od Ilijaša.

Srednjovjekovni grad Dubrovnik nalazi se se iznad rijeke Miošice, 10 kilometara udaljen od Ilijaša. Ova srednjovjekovna utvrda podignuta je od strane feudalnih vlastelina ovog kraja, a datirana je u 14. stoljeće.  Grad Dubrovnik je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom, a zadnjih nekoliko godina na tvrđavi su rađeni arheološki, restauratorski i konzervatorski radovi.

image

Na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku kod Ilijaša je upriličena izložba povodom završetka restauracije na tvrđavi, ali i Međunarodnog dana spomenika. Izložba je otvorena u subotu od 10 do 16 sati na lokalitetu starog grada Dubrovnika, a dio je programa manifestacije Međunarodni dan spomenika koja se tradicionalno obilježava 18. aprila, ali zbog pandemije ove godine je održana 19. septembra.

  image

O izložbi na  gradu Dubrovniku za Source.ba govorio je Perica Mijatović, istraživač amater i predstavnik grupe zavičajnih entuzijasta iz ilijaškog kraja.

- Izložba će biti postavljena na gradu, prvi dio ispod obnovljene istočne kula i južnog zida grada. Sadržava prikaz kako su obnovljeni objekti izgledali prije i nakon konzervacije. Također, izloženi su panoi koji prikazuju ostatke zidova gornjeg i donjeg grada te prostor graditeljske cjeline koju čine: Gornji grad, Donji grad, Varoš i Podgrad - kaže Mijatović.




Mijatović dodaje kako iz svega prikazanog posjetitelji treba da ponesu utisak kako se radi o urbanističkom kompleksu koji je zahvatao veliku površinu, a koji se prema urbanističkim i arhitektonskim elementima može mjeriti sa najvećim srednjovjekovnim bosanskim gradovima.

- Drugi dio izložbe bit će upriličen na Kopošićima uz kneževsku nekropolu Velikog kneza bosanskog Batića Mirkovića i njegove porodice, a sastoji se iz cjelina koje prikazuju monumentalnost i umjetničke vrijednosti tih stećaka. Potom dio koji prikazuje diplomatske povelje pet bosanskih kraljeva uz koje su politički djelovali knez Batić i njegov otac Mirko Radojević, te fotoprikaz plašta i sef sale u kojoj je sada izložen plašt zajedno s nekoliko originalnih kraljevskih povelja - ističe istraživač amater Mijatović.



Mijatovića navodi kako su postvljeni i fotouradci te crteži koji prikazuju kompoziciju ukrasa s kopošićkih stećaka i citati stručnjaka, Đoke Mazalića, dr. Ibrahima Krzovića i Ivana Lovrenovića, o umjetničkim vrijednostima ovih stećaka. 

 

O Međunarodnog dana spomenika, ali i značaju očuvanja spomenka za buduće generacije za Source.ba govorila je Elša Turkušić Jurić, predsjednica NK ICOMOS u BiH i profesorica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

FOTO) U ilijaškom Dubrovniku održana tradicionalna manifestacija

 

- Izuzetno mi je zadovoljstvo i velika radost što je Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina obilježavamo prezentiranjem završenih restauratorskih i konzervatorskih radova na jednom dijelu starog gada Dubrovnika, koji svojim obimom i kvalitetom nagovještavaju njegovu budućnost - kazala je Turkušić Jurić.

Prdsjednica ICOMOS-a u BiH pojašnjava da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana spomenika “Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsibility/ Zajedničke kulture, zajedničko naslijeđe, zajednička odgovornost” te se odnosi na globalni kontekst nasljeđa kao dio kulturalnog identiteta u današnjem trenutku brzih migracija, konflikata kao i nesigurnosti koje donose klimatske promjene. 


- Upravo su naši domaćini, svojim dugogodišnjim djelovanjem unutar lokalnih kulturnih udruženja iskazali kolektivnu odgovornost prema baštini. Time pokazujući kako nam svima podjednako baština pripada i da zadržavajući taj jedinstveni osjećaj se prema njoj s jednakim poštovanjem treba i odnositi - naglašava profesorica.

Dan Srednjovjekovnog grada Dubrovnika“ u izložbenom salonu Collegium  artisticum


S obzirom da je povod izložbe i Međunarodni dan spomenika profesorica i predsjednica ICOMOS-a u BiH pojasnila je važnost očuvanja historijskih spomenika za buduće generacije.

- Razvijanja svijesti o vrijednostima i značaju baštine i mogućnostima njenog korištenja u savremenom dobu je od izuzetne važnosti za sazrijevanje svake mlade osobe. Time buduće generacije spoznaju da je društvena i kulturološka raznolikost najveće bogatstvo ljudske civilizacije.
 
Također, Turkušić Jurić naglašava da je jedna od osnovnih misija ICOMOS-a je uključivanje mladih ljudi, ne samo mladih profesionalaca, u niz aktivnosti i projekata kojima mogu nadograditi svoje obrazovanje i obogatiti iskustvo.

Došli su i mladi/

- Izložba koja će biti upriličena na starom gradu Dubrovniku je dobra prilika da svi, pa time i mladi ljudi, posjete arheološki lokalitet, razumiju metode njegove konzervacije i porazgovaraju sa sudionicima tih projekata - zaključuje predsjednica ICOMOS-a

Manifestacija koja je upriličena na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku kod Ilijaša se organizuje u saradnji sa Općinom Ilijaš, Icomos BiH, HKD „Napredak“ Ilijaš.

Partneri projekta: Institut za arheologiju FF UNSA, Nova Akropola-Sarajevo, Udruga žena San Ljubina, Omladinska organizacija Carpe diem Ilijaš. Za provođenje mjera zaštite od koronavirusa zadužen je Crveni križ Ilijaš, obavještavaju organizatori.



Novinar: Nermana Crnčalo

SOURCE PRIČE