18.4.2016. 21:10
0
Ove cipele imaju mogućnost da blokiraju aplikacije na mobitelu
Činjenica da smo dostupni svakome u svako doba dana znači da ljudi sve više traže načine kako bi se isključili, piše The Creators Project.

Iako uvijek imate mogućnost da jednostavno isključite telefon i počnete živjeti kao pećinski ljudi, morate izabrati neke više prihvatljive načine da postanete manje "dostupni". S obzirom da svi elektronski uređaji imaju mogućnost spajanja, bilo je neophodno i da se uvede mogućnost blokiranja.

U svakom slučaju, to je ideja na kojoj se temelje ove cipele koje blokiraju aplikacije, nastale saradnjom firme koja se bavi proizvodnjom muških cipela Anatomic & Co, naučnika s Univerziteta u Londonu (UCL) i Duenea Hollanda iz kreativne agencije DH Ready.

U potplatama se nalazi RFDuino čip koji se spaja na aplikaciju u smartfonu. Programiran je da komunicira sa svim aplikacijama na vašem telefonu i isključi ih u određeno vrijeme koje je korisnik unaprijed označio.

“Na primjer, ako netko nosi cipele tijekom dana na poslu aplikacije će biti odblokirane, ali od 18 sati radnim danima i vikendom biti će blokirane” objašnjava Holland, prenosi Avaz.

“Možete napraviti i ‘prijatelji i obitelj’ popis, na kojem će biti osobe koje vas i dalje mogu kontaktirati putem poruke”. Osim što pripadaju novom trendu digitalne detoksikacije, cipele istovremene slijede i novi trend mode koja se bori protiv prisluškivanja i omogućuje privatnost, a kojom se već bave i drugi umjetnici, poput Adama Harveya, koji je nedavno prikazao kaput koji štiti od prisluškivanja.

“Korištenjem principa na kojima se temelji internet stvari i približavanjem tehnologije ljudima, ne bi me uznenadilo kada bih vidio više ovakvih i sličnih proizvoda u nadolazećim godinama”, izjavio je dr. Alastair Moore, zamjenik direktora UCL-a. Cipele se trenutno nalaze u beta fazi, dok se na ljeto očekuje početak Kickstarter kampanje kako bi se finansirao dalji razvoj. 

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.