20.4.2016. 20:09
0
Podvodne zmije-roboti u akciji
Robotička zmija, zadužena za inspekciju i eventualnu popravku podvodne opreme, pokretima nevjerovatno podsjeća na pravog gmizavca.

Kompanije Eelume, Kongsberg Maritime i Statoil udruženim snagama grade robotičku zmiju zaduženu za inspekciju i eventualnu popravku podvodne opreme. Iako zmije-roboti nisu ništa novo, ovaj 'gmizavac' svojim pokretima nevjerovatno podsjeća na pravu zmiju, piše Al Jazeera.

Izgled zmije omogućuje  savršeno kretanje kroz uske prolaze između cijevi. U videu pogledajte kretanje robota sa i bez propelera.
Iako zmija-robot još nije u upotrebi, iz Kongsberga poručuju da bi trebalo uveliko olakšati rad pod vodom. Plan je da roboti budu stalno postavljeni na morsko dno gdje će obavljati većinu zadataka. Ovim će kompanije čije se operacije obavljaju na moru, ako što su naftne platforme, znatno profitirati i izbjeći potrebu za 'ljudskom intervencijom' u slučajima manjih kvarova.


Anesa Agović


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.