29.5.2016. 9:24
0
Pogledajte prvi motocikl nastao 3D printanjem
Prvi motocikl u svijetu nastao tehnologijom 3D printanja ima superlaku strukturu, a pogon je električni.

Projekt je nastao u glavama Airbusovih stručnjaka, tačnije njegove tvrtke AP Works, koja je koristila bioničke algoritme osmišljavanja strukture motocikla. Struktura motocikla, odnosno doslovno rečeno njegov kostur nudi prvoklasnu čvrstoću, a nastao je slaganjem milijuna slojeva debljine do 30 mikrometara. Specifična slitina koja je korištena nosi ime Scalalloy, a radi se o avionskom aluminiju specifične čvrstoće na razini titana. 



Sa obzirom na ukupnu masu od svega 35 kg ovom je motociklu za uvjerljive performanse dovoljan elektromotor snage 6 kW. Isporučuje do 130 Nm okretnog momenta, a omogućuje Light Rideru da ubrza do 45 km/h u 3 sekunde i postigne maksimalnih 80 km/h. Autonomija sa jednim punjenjem baterija je oko 60 km. 

Airbusov AP Works planira proizvesti limitiranu seriju Light Ridera ne veću od 50 km. Svi zainteresirani mogu rezervirati svoj primjerak uz depozit od 2.000 EUR, no moraju računati da je ukupna cijena motocikla čak 50.000 EUR, piše index.hr.




Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.