30.5.2016. 11:15
0
Nastavak u ruskom naoružanju dolazi u obliku Putinovog 'Ivana Terminatora'
Ruska vojska je predstavila jedno od svojih novih pojačanja. Humanoidni robot, koji nosi ime Ivan Terminator, dio je projekta ruskih znanstvenika 'Iron Man'.

Cilj je napraviti robota-vojnika koji će moći zamijeniti ljude vojnike u situacijama u kojima postoji opasnost od eksplozije, požara, radijacije ili drugih koje su smrtonosne za ljude. 

'Razvoj specijalnih vojnih robota je jedan od prioriteta ruske vojske', kažu u ruskoj vojsci.

Terminatorom Ivanom upravlja operater s udaljenosti od nekoliko kilometara, a na tijelu ima senzore koji mu omogućavaju nesmetano kretanje. Robot može voziti automobil, nakon što automatski skenira put i utvrdi ima li na njemu prepreka.

Kada operater obuče posebno odijelo, robot Ivan može oponašati njegove pokrete, prenosi Daily Mail.

Još jedno moćno oružje razvija ruska vojska. Riječ je o dronu-kamikazi koji će metu, nakon što je nacilja, raznijeti tako da se obruši na nju. 

'Dron eksplodira nakon što udari u metu', kazao je vojni izvor agenciji TASS. Model drona-kamikaze baziran je na modelu koji je već u upotrebi, samo bi naravno trebao biti napredniji i bolji. 

Takozvani dronovi-kamikaze su malene letjelice koje nose eksploziv. Za razliku od velikih dronova koji ispaljuju projektile na svoje mete, malene kamikaze jednostavno se zalete u metu i tako uzrokuju eksploziju. Njihova je prednost da su jeftiniji za napraviti, laganiji su i teže ih je opaziti, piše RT.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.