2.8.2016. 18:58
0
Na vrijeme za OI: Japanci testiraju TV prenose 8K rezolucije
Japanski javni televizijski emiter NHK otpočeo je satelitske TV prenose u 8K rezoluciji sa ciljem da na vrijeme popularizuje ovu tehnologiju pred Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Gledaoci neće moći da sadržaj 8K rezolucije gledaju na konvencionalnim televizijskim uređajima i prijemnicima. Međutim, kako bi omogućili gledaocima da uživo iskuse novu tehnologiju, NHK će u svojim centrima za emitovanje širom zemlje za posjetioce instalirati prototipne 8K televizore.

Zainteresovani će biti u mogućnosti da u ultra visokoj rezoluciji uživaju u prenosima otvaranja Olimpijskih igrara u Rio de Janeiru, kao i u takmičenjima u atletici i plivanju.

Slika na Super Hi-Vision testnom kanalu rezolucije 7680 x 4320 piksela je četiri puta oštrija od 4K (4096 x 2160) rezolucije i 16 puta oštrija od 1080p rezolucije.

NHK se godinama smatra za pionira kad su u pitanju novi formati, budući da je japanska broadcast korporacija prva započela HD emitovanje u osamdesetim godinama prošlog vijeka, deceniju ranije od ostatka svijeta.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.