2.12.2016. 8:51
0
Kinezi grade repliku Titanica u punoj veličini
Izgradnja replike potonulog Titanica u punoj veličini, prva takve vrste, počela je u Kini, zemlji koja je fascinirana pričom o tom prekookeanskom brodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Brod dugačak 300 metara, koji se gradi u brodogradnji Wuchang, prema planu trebao bi izgrađen do kraja 2018. godine i ostaće trajno usidren kao turistička atrakcija u provinciji Sichuan. Rukovodioci Wuchanga rekli su lokalnim medijima da će njihov brod biti vjerodostojna replika originalnog Titanica, sa salonom za večeranje, pozorištem, kabinama luksuzne prve klase i bazenom.

Brod, međutim, neće biti u mogućnosti da otplovi iz vještačkog jezera u brdskom selu, gdje će biti usidren, iako će posjetioci imati priliku da ručaju ili odsjednu u njemu preko noći.

Originalni Titanic potonuo je 1912. godine, nakon udara u santu leda. U brodolomu je poginulo više od 1.500 ljudi.     

Film Jamesa Camerona o Titanicovoj tragediji iz 1997. godine bio je među prvim stranim filmovima koji su ušli u kina moderne Kine i doživio je takvu popularnost da je tadašnji predsjednik Jiang Zemin, navodno, preporučio svim članovima Komunističke partije da ga pogledaju.

Za potrebe snimanja Cameronovog filma izgrađena je replika broda, ali je ona bila 90 posto stvarne veličine originalnog Titanica.

Kompanija Wuchang je u vlasništvu kineske centralne vlade i gradi nuklearne podmornice.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.