26.4.2017. 13:13
0
Kina predstavila prvi nosač aviona vlastite proizvodnje
Kina je u srijedu porinula prvi nosač aviona kojeg je sama izgradila i to će biti drugi nosač u njenoj floti. Državni mediji, pozivajući se na vojne stručnjake, prenose da će nosač, izgrađen u luci Dalian na sjeveroistoku zemlje, stupiti u službu nakon 2020. jer će trebati vremena da ga se opremi i naoruža.

Kina je potvrdila informacije da gradi vlastiti nosač krajem 2015. i od tada kineski mediji i strani vojni stručnjaci redovno prenose informacije i satelitske i druge fotografije o njegovoj gradnji. 

Trup broda, pogon i glavni brodski sistemi su u potpunosti dovršeni ali bit će potrebno vrijeme za ugradnju naoružanja i opreme za avione. Porinuće broda "pokazuje da smo projektiranjem i gradnjom vlastitog nosača aviona napravili veliki iskorak", navela je  novinska agencija Xinhua.

Izgradnja nosača aviona  je započela 2013. godine, a njegovo zvanično porinuće je veliki uspjeh za kinesku brodogradnju i vojnu industriju. Sada će se na nosaču montirati oprema te obaviti završni radovi na cijelom brodu.

Svečanost porinuća obavljena je u prisustvu visokih kineskih vojnih i civilnih zvaničnika.

Nosač aviona je razvijen i izgrađen u cijelosti u Kini. Riječ je o drugom ratnom brodu koji će koristiti kineska vojska, a nakon nosača „Liaoning“, koji je unaprijeđeni sovjetski nosač aviona aktivan u Kineskoj oslobodilačkoj vojsci od 2012. godine.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.