23.5.2017. 16:02
0
Ispunjen ključni preduvjet za uvođenje 4G mreže
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o usvajanju Politike sektora elektronskih telekomunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2021. i Akcionog plana za njenu realizaciju, što je ključni preduvjet za uvođenje 4G mreže i veću brzinu interneta u Bosni i Hercegovini.

Cilj je Bosnu i Hercegovinu približiti razvijenim zemljama svijeta te omogućiti bh. građanima bolje usluge. Razvijene telekomunikacione mreže i usluge predstavljaju uvjet za razvoj informacionog i društva znanja, što će u konačnici utjecati na daljnji ekonomski razvoj zemlje.

Prema riječima ministra Ismira Juske, usvajanjem ovog strateškog dokumenta Ministarstvo je okončalo još jedan izuzetno važan posao iz svoje nadležnosti.

- Ovim smo ispunili i obećanje dato na nedavnom sastanku sa direktorima telekom operatera u BiH. Konačnim usvajanjem Politike, telekom operaterima u BiH širom se otvaraju vrata za uvođenje 4G mreže. Sada je sve na njima - kaže ministar Jusko.

Politika definira ciljeve razvoja sektora elektronskih komunikacija u BiH, kao i mjere i aktivnosti koje će dovesti do realizacije definiranih ciljeva, među kojima je na prvom mjestu održavanje konkurentnosti na tržištu, koja će za posljedicu imati povećanje kvaliteta usluga, smanjenje cijena, te zadovoljenje potreba korisnika.

Takođe, cilj je i dalji razvoj infrastrukture s naglaskom na infrastrukturu koja omogućava usluge širokopojasnog prijenosa, naročito u slabije naseljenim oblastima i nerazvijenim dijelovima zemlje, razvoj elektronskih komunikacija za potrebe javnih usluga, te razvoj elektronskih komunikacija za potrebe državne sigurnosti, odbrane i hitnih službi.

Jedan od ciljeva je i definiranje procedura, metoda, rokova i naknada za dopune postojećih i dodjele  budućih licenci za korištenje radiofrekventnog spektra, posebno za implementaciju širokopojasnih bežičnih pristupnih sistema, kao i definiranje minimalnih uvjeta za pružanje univerzalnih usluga po prihvatljivoj cijeni za sve korisnike na cijeloj teritoriji BiH i ispunjenje zahtjeva za besplatnim pozivima prema hitnim službama. 


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.