31.3.2022. 9:13
0
Zašto je loše korištenje mobitela: Kada čujete dron, imate oko pet sekundi za napuštanje pozicije i bježanje
Ukrajinski vojnici opisali su opasnosti korištenja mobitela na prvoj prilikom sukoba s ruskim separatistima posljednjih godina.

Kada čujete dron, imate oko pet sekundi za napuštanje pozicije i bježanje. Raketa će letjeti toliko brzo - piše Sky, dodajući kako novi dokazi upućuju na to da se mobilne mreže koriste kao ratno sredstvo jer obje strane prate telefone vojnika.

Sky je, također, objasnio kako se telefoni prate na bojnome polju. Uređaje smještene unutar dronova i kamiona šalju kako bi pokupili signale obližnjih telefona. Simulatori potom prevare telefone kako bi se povezali na te uređaje, nakon čega mjere signale. 

Konačnom analizom jačine signala moguće je otkriti gdje se telefoni nalazi, pa na to mjesto usmjeriti granatiranje.

Moguće je i drugim sistemima direktno identificirati lokaciju telefona, i to pristupom GPS sistemom telefona. 

Sky ističe kako upotrebom bilo koje metode neprijateljska vojska prima poprilično točnu lokaciju korištenja telefona. Navode kako ukrajinska vojska zna da Rusi koriste sistem Leer-3, koji se sastoji od dvije bespilotne letjelice i zapovjednog kamiona, kao sredstvo lociranja njihovih snaga. 

Tim je sistemom moguće prepoznati više od 2.000 telefona na određenom području.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.