28.5.2022. 12:23
0
Rusi ispalili hipersoničnu raketu: Šta je moćni Cirkon kojim se Putin hvali
Rusija je uspješno provela novo eksperimentalno lansiranje hiperzvučne krstareće rakete Cirkon, saopćilo je u subotu ministarstvo odbrane u vrijeme dok Moskva intenzivira ofanzivu u Ukrajini. Projektil je ispaljen iz Barentsovog mora i pogodio je hiljadu kilometara udaljenu metu u Bijelom moru, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao dio nove generacije sistema naoružanja bez premca. Hiperzvučno oružje može se kretati devet puta većom brzinom od zvuka, a Rusija je prošle godine već provela probna lansiranja Cirkona s ratnih brodova i podmornica.
 
Ruska vojska pretrpjela je velike gubitke u ljudstvu i opremi tokom svoje tromjesečne invazije na Ukrajinu, koju naziva “specijalnom operacijom”, ali je nastavila provoditi testiranja oružja kako bi podsjetila svijet na svoju snagu u raketnoj tehnologiji. Prošlog je mjeseca probno lansirala novu interkontinentalnu raketu Sarmat sposobnu za nuklearni napad, koja može nositi 10 ili više bojevih glava i pogoditi Sjedinjene Države.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.