15.11.2022. 19:14
0
Izraelci razvili ‘dron iz noćne more‘, svijet u panici oko ključne dileme: ‘Ovo je oružje budućnosti!‘
Novi izraelski dron Lanius probudit će u mnogima najgore noćne more, piše portal Drive, specijaliziran za vojne teme. Riječ je o letjelici kojom se upravlja na daljinu, programirana je za traženje mete i napad, a dizajn se temelji na tehnologiji koju koriste trkaći dronovi. Lanius su mali smrtonosni dronovi, sposobni probiti se u tunele i slične zatvorene prostore.

Prema specifikacijama, Lanius doseže brzinu od 70-ak kilometara na sat, maksimalna težina je 1,25 kilograma. Ograničeno vrijeme leta je sedam minuta. Može nositi eksploziv i nije nužno da njime operira čovjek. Dron je sposoban mapirati područje u kojem se kreće u 3D obliku.

Malen i brz

U promotivnom videu kompanije Elbit skupina vojnika je okružena neprijateljskom vatrom u gradskom okruženju. Stjerana u ćošak, odlučuje upotrijebiti Lanius. Vojni komentatori odavno su predvidjeli kako je maleni i brzi dron koji leti kompleksnim unutarnjim prostorima izuzetno primjenjivo oružje za urbano ratovanje.

U promotivnom videu svojevrsna majčinska dronska letjelica spušta se i ispušta tri Laniusa na područje misije čime se kompenzira za relativno kratko Laniusovo djelovanje (sedam minuta). U drugom kadru vojnik iz ruksaka vadi Lanius i šalje ga u akciju, što pokazuje da se opasni mali dron može lansirati i ručno.

Problem razlikovanja civila od vojnika navodno je riješen sposobnošću drona da prepozna ko je neprijatelj. No, pitanje je koliko bi Lanius bio pouzdan u situacijama poput talačkih kriza. Međutim, čini se da Lanius zahtijeva operaterovo zeleno svjetlo prije akcije, kako stoji i na Elbitovoj web stranici, piše Drive. Nije posve jasno kako je riješen problem gubitka veze u slučaju izuzetno nezgodnih terena.

Automatski napad

Lanius bi svakako trebao povećati sposobnost svog operatera da preživi. Istodobno se, piše Drive, može koristiti više Laniusa. Među primjerima misija koje može obavljati kako bi ispunio svoju svrhu Elbit navodi mapiranje industrijskog kompleksa ili “neutraliziranje” neprijateljskog snajperista. U slučaju da naiđe na prijetnju može automatski napasti metu. Majčinski tip Laniusa može se koristiti za slanje cijelog niza robotskih vozilica, bilo kopnenih ili zračnih, kako bi se potpomognula vojnička misija.

Izraelski Lanius nije ni prvo, ni jedino zastrašujuće oružje. Jednako je strašan i kineski dron za raspoređivanje robopsa opremljenog strojnicom. Iako zastrašujući, oni su oružje budućnosti, poentira autor Drivea u svojoj analizi vještog letećeg ubojice Laniusa. Očekuje se da će se ovo oružje još dalje razvijati. Američka vojska već vježba obranu od “urbanih rojeva”, dronova raspoređenih u urbane centre.

General pukovnik Scott McKean opisao je u ranijem komentaru za Drive kako američka vojska ima vlastite dronske rojeve, ali i kako se sprema za napad.

“U nekim slučajevima uspjeli smo dići 50 ili više dronova iznad gradskih područja, a kontrolirao ih je jedan operater. To je, vjerujem, veliki napredak u našim sposobnostima korištenja dronova”, komentirao je McKean.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.