15.12.2022. 21:29
0
Kažu da su vam potrebne samo dvije stvari u životu: soda bikarbona i WD-40. Znate li zašto?
WD-40 doslovno označava istiskanje vode (Water Displacement), a broj označava formulu dobivenu iz 40. puta. To je ime proizašlo iz laboratorijske knjige hemičara Norma Larsena koji je izumio WD-40 1953. godine. Norm je pokušavao sastaviti hemijsku formulu tekućine koja bi sprečavala nastanak korozije. Taj zadatak je imao za cilj istiskivanje vode s površine na koju se nanese tekućina. Normova upornost se isplatila kada je iz 40. pokušaja usavršio formulu.

Svima nam je poznata ona prva funkcija WD-a, a to je podmazivanje. Zatim vam je vjerovatno već znano da on također I oslobađa metal od hrđe i odglavljuje zaglavljene, slijepljene ili hrđave metalne dijelove. Osim toga, WD-40 štiti metalne površine od vlage i drugih korozivnih elemenata sastojcima za zaštitu od korozije i uklanja prljavštinu, talog, masnoću te istiskuje vlagu.

Proizvođači ovoga spreja njegovu formulu čuvaju u nekom dobro spremljenom sefu. Ali, ipak su nam neki sastojci od kojih je WD-40 napravljen poznati. Kažu da je to složena mješavina mazivih ulja, aditiva za performansu, površinskih aktivnih tvari i otapala. Ono što je dobro znati je i što sprej ne sadrži, a to je riblje ulje. Ne sadrži kancerogene, teratogene ili mutagene tvari. Ne sadrži teške metale. Ne sadrži nikakve visokorizične tvari. Također ne sadrži bilo kakav silikon, ni kiseline.

Sada kada smo vas uputili s čime/kime imate posla otkriti ćemo vam i zašto danas malo ko ne zna za WD-40, ako ste mislili da se radi samo o još jednom spreju gadno ste se prevarili.

Trajni flomaster

Dok ste vi vrijedno spremali ručak u kuhinji, vaš malac, koji je počeo istraživati svijet likovne umjetnosti negdje je našao najbolji mogući flomaster, onaj vodootporni, i iskazao je sav svoj talent na novoj kožnoj bijeloj sofi. Samo mirno, duboko udahnite i idite do kutije za alat koja sigurno sadrži čarobni sprej. Lagano naprskajte s WD-40 išarano mjesto i obrišite suhom krpom ili spužvom.

Ako ste već nekoliko puta neuspješno probali izribati ostatke tragova potplata na podovima u svome domu, puno jednostavnije rješenje za to leži u uporabi spreja WD-40. Opet jednostavno naprskajte i izbrišite krpom.

Dosadne naljepnice

Nema ništa dosadnije od deklaracija, cijena ili samo običnih naljepnica na novim kućanskim proizvodima i stalna borba s uklanjanjem isti bez ljepljivih ostataka. Suha krpa i WD-40 vrlo jednostavno rješavaju i ovaj problem.

Ljepilo
Mislim da ne postoji ni jedan zabilježen slučaj da je super brzo ljepilo zalijepilo samo ono što je trebalo. Ako vam nisu strani zalijepljeni prsti ili samo ostatci ljepila na nepoželjnim mjestima svakako trebate znati da WD-40 uklanja i to.

Mrlje na tepihu

Baš zato što volite svijetle i bijele tepihe u svome domu trebate onda imati i WD-40 na domak ruke. Vjerovali ili ne, ali WD-40 uklanja i mrlje kečapa s tepiha. Suhom krpom uklonite proliveni kečap, naprskajte s WD-40 i ostavite da odstoji 5 minuta, zatim opet prebrište krpom i tako sve dok ne nestane mrlje u potpunosti, a potom možete isto mjesto oprati i s detrdžentom tako da biste odstranili miris spreja.


(Admir O.)

WDKuca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.