17.4.2023. 14:17
0
Naučnici razvili rastezljiv i fleksibilan ekran koji se može omotati oko ruke
Fleksibilni ekrani koji su otvorili vrata preklopnim pametnim telefonima, još uvijek su daleko od prave fleksibilnosti. Ekrani koji su trenutno dostupni na tržištu i koje možemo vidjeti na preklopnim telefonima, još uvijek imaju ograničenja i točke pucanja.

No, naučnici sa Sveučilišta u Chicagu uspjeli su osmisliti i napraviti digitalni ekran koji je toliko fleksibilan da ga je moguće omotati oko ruke, saviti u bilo kojem smjeru ili čak staviti oko upravljača automobila. Kako su opisali u studiji objavljenoj u časopisu Nature Materials, njihov se fleksibilni ekran može savijati na pola, rastegnuti do dvostruko više od originalne veličine, a da i dalje nastavi raditi.

Jedna od najvažnijih komponenti gotovo svake potrošačke elektronike koju danas koristimo je ekran, a mi smo kombinirali znanje iz mnogih različitih područja kako bismo stvorili potpuno novu tehnologiju zaslona, rekao je Sihong Wang, pomoćnik profesora molekularnog inženjerstva, koji je vodio istraživanje s Juanom de Pablom, profesorom molekularnog inženjerstva, piše Zimo.

Ovo je klasa materijala koja vam je potrebna da biste konačno mogli razviti istinski fleksibilne ekrane, dodao je de Pablo. Ovo je djelo doista temeljno i očekujem da će omogućiti mnoge tehnologije o kojima još nismo niti razmišljali.

Kako su pojasnili, u većini modernih uređaja koriste se OLED ekrani koji su veoma kruti i nemaju nikakvu rastezljivost. Wangu i drugim istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu cilj je bio stvoriti materijal koji će zadržati elektroluminiscenciju OLED-a, ali biti potpuno rastezljiv.
Uspjeli su stvoriti nove polimere, nove materijale, koji imaju optimiziranu fleksibilnost i luminiscenciju. Materijali su fleksibilni, rastezljivi, izdržljivi i, što je sve bitnije, energetski učinkoviti.

Dodaju kako je ključna značajka u njihovom dizajnu bila upotreba “termički aktivirane odgođene fluorescencije”, što je omogućilo pretvaranje električne energije u svjetlost. Time su stvorili materijal s performansama koje su gotovo jednake komercijalnim OLED tehnologijama.



Wang ističe kako bi njihov materijal mogao otvoriti vrata korištenju u medicini (za implantate), ali i u potrošačkoj elektronici. Točnije, za nosive uređaje.

Tim nastavlja rad na razvoju ovog materijala kako bi u budućim verzijama omogućili prikazivanje dodatnih boja, poboljšali učinkovitost i performanse.

Cilj je na kraju doći do iste razine performansi koju imaju postojeće komercijalne tehnologije, rekao je na kraju Wang, prenosi N1. 


(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.