11.8.2022. 22:40
0
Ashton Kutcher progovorio o rijetkoj dijagnozi: "Sretan sam što sam uopće živ!"
Jedan od najpoznatijih glumaca današnjice, Asthon Kutcher, otkrio je da se više od godinu dana borio s ozbiljnom autoimunom bolešću koja je utjecala na njegov sluh, vid i sposobnost hodanja.

"Prije dvije godine, imao sam taj čudan, superrijedak oblik vaskulitisa", rekao je Kutcher u videoisječku objavljenom za "Access Hollywood" iz nadolazeće epizode "Running Wild with Bear Grylls: The Challenge" National Geographica. 

"Pokvario mi se vid, uništio sluh, uništilo ravnotežu. Trebalo mi je otprilike godinu dana da sve to ponovo vratim", objasnio je Kutcher voditelju Bearu Gryllsu, prenosi CNN.

Harold Ramis je 2014. godine u 69. godini života umro od komplikacija uzrokovanih vaskulitisom. Ramis je poznat po ulogama u "Ghostbusters" i "Stripes", a režirao je režirao "Caddyshack", "National Lampoon's Vacation" i "Groundhog Day".

Što je vaskulitis?

Vaskulitis je upala krvnih žila. Upala može uzrokovati zadebljanje krvnih žila, što smanjuje širinu prolaza. Ako je protok krvi ograničen, to može dovesti do oštećenja organa i tkiva, piše Mayo Clinic.
Postoje mnoge vrste vaskulitisa, a većina njih je rijetka. Vaskulitis može zahvatiti samo jedan organ ili više njih, a stanje može biti kratkotrajno ili dugotrajno.

Vaskulitis se može pojaviti kod svake osobe, iako su neke vrste češće u određenim dobnim skupinama. Većina vrsta zahtijeva lijekove za kontrolu upale i sprječavanje pogoršanja stanja, piše Centarzdravlja.hr. 



(Aldina R.) 

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.