17.11.2015. 21:49
0
Mršanje u trudnoći: Ovo su tri pravila koja ne smijete prekršiti
Mršanje u trudnoći tema je brojnih rasprava kako prehrambenih tako i medicinskih stručnjaka. To se posebno odnosi na žene koje su bile pretile prije trudnoće (visok BMI) ili su na samoj granici pretilosti. Donosimo 3 važna pravila koja ne smije ignorirati niti jedna trudnica koja se bori s viškom kilograma u trudnoći.

Prema svjetskim medicinskim standardima žene koje su patile od pretilosti na samom početku trudnoće bi trebale dobiti od 6 do 11,5 kilograma. Pretilost u trudnoći osim za majku, kojoj se značajno povećava rizik obolijevanja od visokog krvnog pritiska i trudničkog dijabetesa, predstavlja opasnost i za dijete i zato je potrebno voditi računa o svome tijelu i onome što u njega unosimo.

Želite li biti sigurni da radite najbolje za sebe i svoje nerođeno dijete, pridržavajte se ovih vrlo važnih pravila koji će trudnicama s problemom viška kilograma olakšati samu trudnoću, ali i razdoblje nakon poroda.

1. Promjene u prehrani

Promjene u prehrani trebale bi započeti prije trudnoće, ali ako to nije bio slučaj, sam početak drugog stanja pravo je vrijeme za to, bez isprika i odgađanja. S obzirom na to kako sama trudnoća traje poprilično dugo, imate dovoljno vremena za rad na promjenama u prehrani koje će tokom trudnoće i nakon poroda koristiti mami, ali i djetetu.

Donosimo listu namirnica koje bi se u periodu trudnoće trebale naći na tanjiru svake buduće mame.

2. Razbijanje mita - jedeš za dvoje

Najstariji mit koji zna svaka trudnica, a koji može biti vrlo opasan za zdravlje majke i djeteta. Tokom drugog i trećeg tromjesečja trudnicama se apetit značajno povećava zbog čega mnoge žene posežu za velikom količinom kalorija koje tijelu u trudnoći nisu potrebne.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trudnicama je u posljednjem tromjesečju potrebno svega 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno kako bi održavale i zadržale optimalnu kilažu. 

Donosimo sve o ovom mitu kao i savjete stručnjaka kako jesti pametno, bez gladovanja.

3. Oprezno s fizičkim aktivnostima

Iako je fizička aktivnost vrlo važan dio zdravog načina života, tokom trudnoće s treniranjem treba biti vrlo oprezan. Naime, žene koje prije trudnoće nisu bile fizički aktivne tu naviku ne smiju graditi kada ostanu trudne. Kako tijelo nije u kondiciji, takve aktivnosti tijelo prepoznaje kao teški fizički napor koji može ugroziti trudnoću.

Želite li održavati optimalnu kilažu u trudnoći, ali na siguran način, u svakodnevne aktivnosti uvrstite duže hodanje i plivanje koji ne iziskuju veliki napor, a dobri su za cirkulaciju, trošenje kalorija i jačanje mišića, posebno kralježnice.

(Merima Druškić)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.