25.5.2016. 13:19
1
Naučite riječ koja će stati na kraj bezobraznim muškarcima
Studije su pokazale da muškarci uglavnom dominiraju u 75 posto razgovora u kojima se donosi neka odluka, bez obzira je li riječ o poslovnom ili privatnom okruženju. Unatoč kompetenciji i poznavanju materije, žene su često ušutkivane na pokroviteljski način od strane muškaraca.

Mansplaining je engleska riječ spojena od riječi man (muškarac) i explaining (objašnjavanje) koja označava muškarca koji objašnjava nešto ženi na pokroviteljski način. Ova je vrsta komunikacije toliko česta da je za nju skovan poseban termin, koji se prvi put spominje u eseju 'Man Explain Things To Me' Rebecce Solnit iz 2008. godine, a na temelju kojeg je američka književnica prije dvije godine napisala i istoimenu knjigu.

Mansplaining obično započne kad neki vid prekida ženskog izlaganja budući da muškarac pretpostavlja kako bolje poznaje određenu temu od nje. Muškarac počinje govoriti u isti tren kao i žena, što na koncu rezultira njenim 'ušutkavanjem' i 'prisiljavanjem' da posluša muškarčevo objašnjenje. 

Prekid razgovora je jasan znak nepoštovanja, koje žene koje često sudjeluju u javnim raspravama ne mogu više tolerisati. Upravo zato, mačo muškarce su počele oslovljavati terminom mansplainerima ili tumačomačima.

Muškarci u svijetu ne vole ovaj termin, a neki ga smatraju i pogrdnim, no pokazao se vrlo učinkovitim oružjem u javnim razgovorima, jer zbog istog muškarci ušute i u sekundi osvijeste kako se zapravo ponašaju prema ženama.

Anesa Agović
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.