11.6.2016. 16:33
0
Ipak postoje namirnice koje mogu ublažiti simptome PMS-a
Razdražljivost, nadutost, bolne grudi, bubuljice...Predmenstrualni sindrom (PMS) je s dobrim razlogom na lošem glasu. Imamo običaj liječiti ga čokoladom i hranom u kojoj tražimo utjehu, ali ako stvarno želimo ublažiti simptome, trebali bi se okrenuti Majci prirodi i dopustiti da nam pomognu vitamini i minerali koji se kriju u zdravoj hrani.

Kad osjetite da se predmenstrualni sindrom približava, "naoružajte" se ovim namirnicama:

Sjemenke bundeve
Ako se često žalite na glavobolju za vrijeme PMS-a, magnezij bi mogao pomoći. Pronađite ga u sjemenkama bundeve.

Avokado
Bogat omega-3 masnim kiselinama, avokado je odličan za ublažavanje grčeva. Možete ga jesti samog, ubaciti u salatu ili staviti na tost.

Jaja
Za borbu protiv PMS-a potrebna nam je energija. Umjesto masnog peciva s čokoladom, pojedite zdrav doručak bogat proteinima. Omlet s povrćem ili sendvič s tvrdo kuhanim jajima dat će vam snagu za cijelo jutro.

Jogurt
Kako bi spriječili nadutost, važna je zdrava crijevna flora. Tu će pomoći probiotici koji se nalaze u jogurtu, a kalcij će olakšati grčeve i osjećaj boli u trbuhu. Još jedan mali trik - uz nekoliko svježih borovnica (s antioksidansima za lijepu kožu), jogurt će postati zdrav i niskokaloričan međuobrok koji će vas spriječiti od prejedanja.

Kokice bez soli
Nezasoljene kokice dati će nam osjećaj da jedemo nešto fino i umirujuće, ali s puno manje kalorija od kolača ili čokolade.

Losos
Omega-3 masne kiseline pomažu nam da podignemo raspoloženje i smanjimo razinu stresa. Losos je u tome pravi stručnjak!

Banana
Banane sadrže melatonin koji nam pomaže da bolje spavamo po noći i koji regulira prirodni ritam tijela.

Špinat i kelj
Zeleno povrće obavezno se mora naći na vašem tanjiru! Hormonalne akne iskaču baš u vrijeme PMS-a, zbog čega se osjećamo još gore i nezadovoljnije u svojoj koži. Povrće puno vitamina A, C i E pomoći će vašoj koži da ostane čista.

Tamna čokolada
Kvalitetna tamna čokolada puna je antioksidansa koji su dobri za tijelo, regulira krvni tlak i povećava osjećaj zadovoljstva. Pomaže nam da se opustimo i daje nam energiju.


(Anesa Agović / Index.hr.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.