22.10.2016. 14:27
0
Mitovi o šminkanju u koji žene vjeruje, a nisu tačni
Djevojke dosta svog vremena posvećuju šminkanju i izboru prave kozmetike, a često čitaju i trikove za koje vjeruju da će im pomoći da pravilno nanesu šminku. Međutim, savjeti koje pronalaze na internetu nisu uvijek tačni i korisni.

Donosimo vam 16 mitova koji nisu tačni. 

1. Crveni karmin nije za svakog

Crveni karmin odgovara svakom, samo treba odabrati odgovarajuću nijansu.

2. Maskaru bi trebalo baciti tek kada se osuši

Maskara može stajati otvorena tri mjeseca, a nakon prvog korištenja, maskarom najlakše možete zaraditi infekciju očiju. Vremenom maskara postaje savršena podloga za nastanjivanje bakterija.

3. Ako budete četkicom miješali maskaru, grudvice će nestati

Na ovaj način će samo vazduh uči u tubu i smanjiti rok trajanja maskare.

4. Kozmetički proizvodi nemaju rok trajanja

Ovo je apsolutno netačno. Svaki produkt ima svoj rok trajanja koji proizvođač naznači. Obratite pažnju na to čim otvorite proizvod.

5. Ne morate prati četke za nanošenje šminke ukoliko ih samo vi koristite

Vaše četke dolaze u kontakt sa brojnim proizvodima i površinama. Što duže izbjegavate da ih operete, više bakterija se nagomilava u njihovim vlaknima. Ovo može dovesti do kožnih infekcija, a vaša četkica će sigurno imati kraći rok trajanja.

6. Kozmetički proizvodi se ne kvare

Ukoliko ne budete vodili računa o vašoj kozmetici, pokvariće se brže nego što bi trebalo. Na primjer, neke proizvode za ljepotu ne bi trebalo ostavljati na mračnim i toplim mjestima.

7. Vodootpornu maskaru možete nanositi svakog dana

Ukoliko znate da neće pasti kiša koristite običnu maskaru. Skidanje vodootporne maskare je kompilikovanije i oslabiće vaše trepavice.

8. Hidratantna krema se može koristiti umjesto prajmera

Podred hidratacije, prajmer i omekšava kožu. Takođe, ukoliko nanesete šminku preko prajmera, trajaće duže.

9. Korektor se nanosi prije podloge

Baš suprotno, preporučuje se nanošenje korektora na podlogu kako biste sakrili sve nepravilnosti na koži. Na ovaj način nećete koristiti previše šminke, a i djelovaće prirodno.

10. Podloga loše utiče na kožu

Novije podloge sadrže mnoge korisne sastojke za kožu, štite kožu i hidriraju je tokom dana. Sve što je potrebno jeste da odaberete proizvod koji odgovara vašem tipu kože.

11. Obrve bi trebalo da budu dva tona tamnije od kose

Slijedite ovo pravilo samo ako imate svijetlu kosu, ukoliko ste brineta, vaše lice će djelovati smežurano.

12. Kako bi vaše usne izgledale punije pređite preko linija olovkom

Ovo može funkcionisati na fotografisanjima, ali ne i u stvarnom životu. Nanesite malo svjetlucave sjenke za oči ili pudera na vaš Kupidonov luk, a na sredinu donje usne nanesite sjaj za usne. Na taj način usne će izgledati punije.

13. Ajlajner će učiniti da vam oči djeluju krupnije

Tamni ajlajner u stilu "smokey eyes" će učiniti vaše oči izražajnijim. Ali ukoliko nanesete samo deblje linije, to će učiniti da vaše oči djeluju sitnije. Kako bi izgledale veće koristite svjetlije sjenke i ajlajner na unutrašnjem dijelu kapka.

14. Podlogu ne smijete koristiti oko očiju

Podloge novije generacije ne sadrže alkohol, što znači da ne isušuju kožu. Možete ih nanijeti oko očiju bez straha da će sitne bore doći do izražaja.

15. Ne morate skidati šminku prije odlaska na spavanje

Naša koža se regeneriše, hidrira, i postaje svježija dok spavamo. Ukoliko ostavite šminku preko noći vaše pore će biti zatvorene i to može dovesti do dehidratacije i infekcije.

16. Plava sjenka bila je moderna samo u prošlosti

Skorašnji trendovi pričaju drugačiju priču, plava, tirkizna i azurna sjenka su u modi. Kombinacija plave i bež su sasvim dovoljne za svakodnevnu šminku. Ipak, ukoliko se opredijelite samo za plavu sjenku, na kapak nanesite i ajlajner, prenosi CDM. 

(Adna Zukanović-Zilić)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.