5.12.2016. 17:25
1
Priča o najmlađoj milijarderki dobila neočekivan obrt: Imala je bogatstvo u svojim rukama, a danas to baš i nije tako
Elizabeth je sa 19 godina napustila studije na Stanfordu, sa novcem za školarinu započela medicinska istraživanja, a poslije otkrića novih zdravstvenih metoda 2003. godine osnovala je medicinsku laboratoriju Theranos.

Razvila je svoje polje rada na niz zdravstvenih centara, omogućila je da se uz pomoć samo jedne kapi krvi uradi na stotine testova, mnogo brže, ali i jeftinije.

Nakon velikog uspjeha nastao je preokret. Procijenjeno je da njene akcije više ništa ne vrijede. Njenu kompaniju Theranos uzdrmao je skandal 2015. godine, kada je The Wall Street Journal plasirao priču da je kompanija nakon testiranja krvi, navodno, isporučivala netačne rezultate testa. To se odrazilo na finansijske gubitke, ali i na ogromno nepovjerenje pacijenata.

Holmes je bila dosta tajanstvena u vezi sa tehnologijama kompanije i uglavnom je izbjegavala objavljivanje podataka u naučnim časopisima. A tu je i problem dozvole za analize. Kompanija Theranos imala je samo odobrenje američke organizacije za hranu i lijekove (FDA), ali vremenom, kako su istraživanja postala kompleksija, to nije bilo dovoljno. Bilo je potrebno uključiti i druge organizacije, te Elizabeta nije mogla da prevaziđe tu rupu u zakonu.

Ostaje pitanje da li je za veliki pad nekadašnje revolucionarke odgovorno to što se zamjerila konkurenciji jer je jeftinijim testovima ukinula američkim laboratorijama godišnju zaradu od oko 75 milijardi dolara ili su zaista presudili slučajevi pacijenata koji su zbog pogrešnih rezultata krvi završili sa ozbiljnim posljedicama.

Bilo kako bilo, priča o jednom od najvećih uspjeha savremenog doba doživjela je potpuni krah.


(Haber/Admir Oručević)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.