27.12.2016. 12:04
0
Žene i djevojčice s invaliditetom nasilje najčešće trpe u porodici
Registra o nasilju nad ženama i djevojčicama s invaliditetom u Bosni i Hercegovini nema, ali osobe koje rade s njima tvrde da je nasilje prisutno.

Ono se najčešće dešava u porodici.  

Da bi ih zaštitili i pokazali kako prepoznati i prijaviti nasilje Udruženje za unapređenje i kulturu življenja ''Bonaventura'' iz Sarajeva počelo je s realizacijom Projekta ''Žene i djevojčice s invaliditetom imaju pravo na život bez nasilja'' koji je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Predsjednica Udruženja Jasminka Susmel novinarima u Sarajevu je, pred početak četvoromjesečnog projekta, kazala da osobe s invaliditetom, posebno djevočice i žene svakako imaju velikih problema, a koje nasilje čini nepodnošljivim.

- Zlostavljači su uglavnom osobe koje skrbe o ženama i djevojčicama s invaliditetom, nerijetko su to roditelji ili najbliža rodbina, ali i osobe koje su proglašene kao skrbnici - istakla je Susmel.

Projekt će rezultirati nizom preporuka koje će biti upućene na adrese ustanova koje mogu pomoći ženama i djevojčicama s invaliditetom koje trpe nasilje.

Potpredsjednica Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Senija Okić koja vodi klub slijepih žena kaže da su edukacija i psihološka pomoć najvažniji.

- Takvim osobama se mora kazati šta je nasilje i da to ne moraju preživljavati, te im pomoći da ga prijave - rekla je Okić.

Prvi trening održan je u Sarajevu, a osim žena i djevojčica s invaliditetom prisustvovali su i članovi udruženja koja brinu o njima i njihovim pravima.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.