7.3.2017. 12:18
0
"Nijedna institucija nije podržala zapošljavanje žena žrtava nasilja"
Nijedna institucija, preduzeće niti kompanija nije odgovorila na pozivno pismo Fondacije Udružene žene Banja Luka za zapošljavanje žena koje koriste posebnu mjeru podrške u banjalučkoj Sigurnoj kući, skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u porodici.

- Ovaj podatak govori da je društvo i dalje nedovoljno senzibilisano za žene koje preživljavaju nasilje. Osim nepostojanja određenih programa sufinansiranja za zapošljavanje ovih žena, dodatno se marginalizuje ova kategorija stanovništva – ukazala je na pres-konferenciji koordinatorica Sigurne kuće u Banjoj Luci Amela Bašić-Tomić.

I pored tog poražavajućeg podatka, u Fondaciji se nadaju da će se situacija promijeniti i da će kompanije i institucije zaposliti bar po jednu ženu žrtvu nasilja u porodici, jer je postizanje ekonomske nezavisnosti najveća potreba koju imaju.

- Kampanja 'Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja' ima za cilj uključivanje javnog sektora, kao i privrednih i privatnih poslodavaca u zapošljavanju ovih žena – rekla je Amela Bašić-Tomić. 

Ističe da su kampanju pokrenuli prošlog mjeseca u povodu 20 godina rada Udruženja Uružene žene i 10 godina rada Sigurne kuće da bi se predstavnici javnog i privatnog sektora uključili i pomogli žrtvama nasilja.

U prošloj godini je u Sigurnoj kući u Banjoj Luci boravilo 70 osoba, žena i djece, a oni u tom objektu mogu da borave šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatnih šest mjeseci ukoliko se za njih ne pronađe odgovarajuća izlazna strategija.

Kada su u pitanju osobe koje se javljaju na SOS telefon ovog udruženja, lani je bilo 1.225 poziva osoba koje su prijavile nasilje u porodici, što potvrđuje da je nasilje nad ženama predominantno, dok se u manjem procentu javljaju muškarci, mada i tada nasilje nad njima ne provode žene.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.