4.4.2017. 19:15
0
Trudnoća je bajna, ali ima i čitav niz groznih nuspojava
Svaka trudnica pokušava se što bolje pripremiti na za porod i majčinstvo, ali mnogo toga se prešućuje.

Donosimo vam ispovijest majke koja je navela mnogo stvari koje bi voljela da je znala prije poroda, a niko joj nije spomenuo, piše “Index“.
 
Porod može biti ponižavajući

Postupanje medicinskog osoba može vam se činiti vrlo grubo ponekad. Njima je to ipak svakodnevni posao, a svaka žena u iščekivanju bebe očekuje toplu riječ utjehe. Sam porod i boravak u bolnici žene vrlo često ostavlja poniženima.

Bebina kakica je ipak kakica

Iako se dolazak djeteta uvijek opisuje u nekom anđeoskom svjetlo gdje je sve divno i krasno, međutim koliko god voljeli svoje dijete i njegova kakica ipak smrdi i promjena pelena nije najugodnija stvar na svijetu.

Hemoroidi

Ako niste dobili hemoroide u trudnoći, ne znači da su vas zaobišli. Ponekad se javljaju tek tokom i nakon poroda. Uz izmorenost i bol od poroda to je zadnje što vam treba. Izbjegavanje razgovora o tome neće pomoći da nestanu.

Razgovarajte s doktorom.

Bapsko rublje je zakon

Nakon poroda bapske gaće činit će se kao pravi preporod. Bez brige, kada se oporavite ponovno ćete zavoljeti se*si rublje, ali neposredno nakon poroda morate misliti na vlastitu udobnost.

Najveći ulošci na svijetu

Ulošci koje kupujete za postporođajno krvarenje čine vam se preveliki? Ne postoje preveliki! Neprestano trčanje da promijenite uložak zna biti vrlo naporno kada vas svaki milimetar tijela boli. Da postoje oni veličine jastuka, vjerojatno bi bili idealni. U većini slučajeva je krvarenje znatno obilnije nego što to žene očekuju.

Kontrakcije nakon poroda

Iako ćete misliti kada se dijete rodi da je priča gotova, ipak nije. Kontrakcije se nastavljaju i nakon poroda. Osjećat ćete ih zato što se tako maternica postepeno vraća u položaj prije trudnoće. Prednost je što sada više neće biti bolne.

Trudnički trbuh nakon poroda

Iako je beba rođena, pogled na vlastiti trbuh će vas vjerojatno šokirati. Iako postoje sretnice koje izgledaju poput manekenki netom nakon poroda, većina žena ipak ostane razočarana vidjevši svoj trudnički trbuščić. Maternici i trbušnim mišićima treba vremena, dajte organizmu dovoljno vremena za oporavak prije nego se bacite na trbušnjake.

Plakat ćete često i mnogo

Nakon poroda proći će neko vrijeme prije nego se hormoni vrate “u normalu”. Napadaji plača i smijeha su još uvijek mogući. Bez brige, to je sasvim normalno.

Ljubav na prvi pogled ipak se ne javlja uvijek već pri prvom pogledu

Dijete vam se neće možda odmah činiti savršenim kako to obično opisuju u knjigama i filmovima. Iscrpljenost i hormoni zahtijevaju da se postupno prilagodite na činjenicu da je vaša beba konačno uz vas.

Dojenje se ne čini kao najprirodnija stvar na svijetu

Iako svi dojenje opisuju kao savršen osjećaj, mnogo žena se prije uspostavljanja dojenja doista mnogo izmuči dok ne dobiju mlijeko. Bolne i oštećene bradavice, dječji plač i manjak samopouzdanja jer ne možete nahraniti svoje maleno osjećaji su s kojima se mnogo žena susreće.

Bradavice

Vaše bradavice u početku dojenja možda će biti bolnije nego što ste to ikada mogli zamisliti. Krema za bradavice dobro će vam doći, nabavite je na vrijeme.

“Linea negra” ne nestaje odmah nakon poroda

Mnoge žene susreću se s tamnom prugom na trbuhu tokom trudnoće i očekuju da će ona nestati vrlo brzo nakon poroda, ali kod nekih žena se ona zadrži čak i duže od godinu dana.

Znojenje

Hormoni i nakon poroda čine svoje, pa je znoj rodilje često vrlo intenzivnog mirisa. Nemojte se iznenaditi!

Majčinstvo je najbolji izgovor za izbjeći kuhanje

Svi u porodici će vam vjerojatno nuditi da vam skuhaju vašu omiljenu hranu kada se vratite iz bolnice. Mudro prihvatite svaku ponudu!

I odrasli ponekad piške u gaće

Čak i ako ste uspješno zadržavali urin tokom cijele trudnoće, moguće je da vam tek nakon poroda ponekad “pobjegne”. Kada se mišići ponovno stegnu, sve će se vratiti u normalu.

Kosa i koža se mijenjaju

Ako ste uživali u bujnoj kosi tokom trudnoće, nakon poroda bi se mogli neugodno iznenaditi. Ona će mnogo opadati, a koža bi mogla postati suha.

Molba za pomoć ne znači neuspjeh

Ako zatrebate pomoć, ne ustručavajte se tražiti je. Ne očekujte da ćete moći sve sami, koliko god se dobro osjećali.

S vremenom će postati lakše

Nespavanje će s vremenom prestati, bolovi će iz dana u dan postajati sve slabiji i vi ćete sve više uživati u majčinstvu.

(Merima Druškić)

Trudnoca
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.