23.8.2016. 8:44
0
Premijer Japana kao Super Mario najavio Olimpijadu u Tokiju
Spektakularnom ceremonijom na stadionu Maracana sinoć su zatvorene 31. Olimpijske igre koje su prvi put u historiji održane na tlu Južne Amerike, a publika je uživala u protekle dvije sedmice sportskih nadmetanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Fantastičnu ceremoniju na Maracani nije mogla ugroziti ni obilna kiša, a domaćini su opravdali očekivanja i još jednom potvrdili snagu olimpijskog duha koji šiti ideju mira, ali i iskoristili priliku da pokažu čari brazilske tradicije.

Više od 11.000 sportista kao heroji Olimpijade u kabanicama su paradirali stadionom sa čijih tribina su ih ovacijama pozdravile desetine hiljada gledalaca.

Čelnik Organizacionog odbora Olimpijade u Riju Carlos Arthur Guzman izjavio je da su protekle igre bile “pobjeda sporta“, a da su i navijači u Brazilu osvojili zlatnu olimpijsku medalju.

“Bile su ovo veličanstvene Olimpijske igre u veličanstvenom gradu Riju“, kazao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach.

Gradonačelnik Rija Eduardo Paes je sinoć na Maracani olimpijsku zastavu predao predsjedniku MOK-a Bachu, a on ju je uručio čelniku novouspostavljene vlasti glavnog grada Japana, Tokija Yuriku Koiki, kao domaćinu narednih Olimpijskih igara koje će 2020. godine biti održane upravo u Tokiju.

Uslijedilo je također, spektakularno gašenje olimpijskog plamena praćeno pjesmom “Nothing Will Remain The Way As It Is Now“ u izvedbi popularne pjevačice Mariene de Castro.

Uslijedio je vatromet koji je na noge podigao sve prisutne na stadionu Maracana.

Nakon što zbog zdravstvenih problema nije mogao prisustvovati ceremoniji otvaranja Olipijade 5. augusta, slavni brazilski fudbalski as se zbog istih razloga nije ni sinoć pojavio na zatvaranju Olimpijade.

Ceremoniji nije prisustvovao ni jamajčanski sprinter Usain Bolt koji je već otputovao u Jamajku kako bi proslavio svoj 30. rođendan.

Kako to obično biva, domaćin naredne Olimpijade treba da prihvati olimpijsku zastavu i tako najavi igre za četiri godine. Kao što znate, naredne OI će biti održane u Tokiju, u Japanu.

Tako je premijer ove zemlje, Shinzo Abe, stigao na binu obučen u junaka iz video igrica, Super Marija, i tako najavio OI u Tokiju.

Source.ba / Anadolu Agency

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.