23.12.2018. 12:06
1
Bliži se EYOF: Evo šta se može očekivati u Sarajevu
Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019., koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara naredne godine, sjajna je prilika i šansa da svijetu, Evropi prije svega, pošaljemo jednu novu sliku iz Bosne i Hercegovine – kazao je u razgovoru za Fenu direktor privrednog društva “EYOF 2019” d.o.o. Senahid Godinjak.

Razgovarala: Aida Kovač

EYOF predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina, a tokom EYOF-a 2019. takmičenja će biti održana u osam disciplina, odnosno osam sportova raspoređenih na sedam borilišta.

Godinjak podsjeća da će alpski sportovi i discipline iz alpskog programa biti održani na olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici, biatlon takmičenje će biti održano na Dvorištima, cross country na Igmanu, snowboarding na Bjelašnici.

- Od ‘ledenih’ takmičenja, u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” - Zetra će biti održan turnir u hokeju, u Skenderiji će biti takmičenje u umjetničkom klizanju i brzom klizanju, a na Palama, u dvorani “Peki” bit će takmičenje u karlingu – kazao je Godinjak.

Po njegovim riječima, učešće na EYOF-u 2019. godine potvrdilo je 46 zemalja članica Evropskog olimpijskog komiteta, a broj učesnika se kreće oko 1.600 sportista zajedno s njihovim trenerima.

- Očekujemo još oko 200 do 250 stranih gostiju: delegate, sude, tehničke delegate i druge zvaničnike, predstavnike međunarodnih sportskih federacija - naveo je Godinjak.

Napomenuo je da će olimpijsko selo biti na lokaciji Ilidže, te da su hoteli Hills i Hollywood predviđeni za to.

- Ono što znam kroz naš registracijski i akreditacijski sistem je da reprezentaciju BiH, ukupnu delegaciju, čini 38 učesnika, ali ne bih znao tačne podatke u kojim će se sve sportovima takmičiti takmičari iz BiH – kazao je Godinjak.

On ističe da su benefiti same organizacije EYOF-a višestruki. Ako se posmatra sa sportskog aspekta onda, naglašava Godinjak, moramo znati da organizacija jednog ovakvog sportskog takmičenja sigurno predstavlja osnov, pretpostavku za organiziranje svih budućih velikih natjecanja u ovim disciplinama.

- Mi danas imamo faktički osam prvenstava Evrope u različitim sportovima, disciplinama i to će biti sigurno jedna velika ulazna karta da se pojedinačno sportske federacije i dalje odluče povjeravati Bosni  Hercegovini, njenim savezima, organizaciju velikih sportskih takmičenja. U turističkom, privrednom smislu, sama činjenica da tako veliki broj zemalja članica, njihovih predstavnika, evropskih olimpijskih komiteta dolaze da budu naši gosti od 9. do 16. februara, ne može se zamisliti bolja promocija svih naših potencijala – smatra Godinjak.

Naravno, dodaje on, kulturološki aspekt ovog takmičenja treba posmatrati kroz činjenicu da je ovo ne samo sportski događaj, već da nas širenje, prije svega prijateljstva, izgradnje povjerenja među ljudima, pogotovo među mladima, na neki način diže i predstavlja jednu novu razvojnu fazu BiH.

On je naglasio da je Predsjedništvo BiH generalni pokrovitelj ove manifestacije i da su oni kroz Vijeće ministara BiH, a prije svega kroz Ministarstvo civilnih poslova, direktno potpomogli ovaj projekat, značajano i sa finansijskim sredstvima. Također i ostale institucije države BiH, prije svega Vlada Federacije, Vlada RS-a, Vlada Kantona Sarajevo su izdvojili značajna sredstva. Osim toga, u svom aranžmanu su učestvovali u izgradnji, adaptaciji borilišta i u infrastrukturnim radovima. Tu su i gradovi domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo kao nositelji ove aktivnosti, te Olimpijski komitet BiH koji daje značajan doprinos u organizaciji ovog takmičenja.

Tokom trajanja EYOF-a bit će angažiran i značajan broj volontera. Aplikacija za prijavu volontera je zatvorena 20. novembra, a registrirano je 1.850 aplikanata.

- To je veliki broj i nećemo ih moći sve angažirati. Naša projekcija volontera koji će biti angažirani kreće se od 1.000 do 1.200 volontera koji će biti razmješteni na svim poslovima koji se tiču organizacije i neposredno realizacije svih takmičenja. Gotovo da nema segmenta koji ne podrazumijeva jedan broj volontera koji će biti angažirani – kazao je Godinjak.

Svečana ceremonija otvaranja EYOF-a 2019. trebala bi biti održana na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu, a ceremonija zatvaranja je predviđena u Istočnom Sarajevu, na stadionu fudbalskog kluba Slavija.

Maskota EYOF-a 2019. je Groodvy koji je već, kaže Godinjak, pobrao simpatije javnosti.

- To je naš zaštitni znak, simbol i ponosni smo na njega, pogotovo što se mladi s njim rado slikaju, rado je viđen gost na bilo kojoj manifestaciji gdje se pojavi. To nas čini sretnim i ponosnim, odnosno potvrđuje nam da smo napravili pravu stvar kada je u pitanju maskota. EYOF je događaj svih građana BiH, pogotovo građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva i to je sjajna prilika i šansa da svijetu, Evropi prije svega, pošaljemo jednu novu sliku iz BiH – poručio je Godinjak na kraju razgovora za Fenu.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.